Politie behandelt peilzender als bom

ENSCHEDE, 16 JAN. Leden van het Explosieven Opruimingscommando (EOC) hebben gisterochtend in Enschede op verzoek van de politie gesimuleerd dat ze met gevaar voor eigen leven een bom onschadelijk maakten, terwijl ze slechts de draadjes doorknipten van een peilzender.

De zender was geplaatst onder de auto van een 32-jarige inwoner van Enschede, die op verdenking van handel in harddrugs al maanden werd gevolgd door een speciaal rechercheteam van de politie. De man hoorde gisterochtend gerammel onder zijn auto en zag een verdacht pakje tegen de bodemplaat. In de veronderstelling dat het een bom betrof, trok hij het onder de auto vandaan, gooide het in de berm en belde de politie. De gewaarschuwde agenten wisten niet dat er onder de auto van de man een peilzender was geplaatst en kwamen eveneens tot de conclusie dat het een bom betrof. In allerijl werd het EOC gebeld.

Terwijl die vanuit Culemborg op weg was naar Enschede, bracht het rechercheteam de agenten ervan op de hoogte dat de man een drugsverdachte was, die met de peilzender werd gevolgd. In overleg met EOC en met de officier van justitie, die eerder toestemming had gegeven voor het plaatsen van de zender, werd besloten een toneelstukje op te voeren: zowel EOC als politie zou doen alsof het een bom was, zodat het onderzoek kon doorgaan. Dat was in eerste instantie niet zo moeilijk: de man zelf was er vast van overtuigd dat het om een explosief ging. De hele straat werd afgezet, omwonenden kregen het advies uit de buurt te blijven. De draadjes van de peilzender werden doorgeknipt, waarna het 'explosief' werd afgevoerd.

's Middags ging de politie, volgens een woordvoerder omdat de man toch argwaan kreeg, over tot huiszoeking en aanhouding. Negentig agenten deden huiszoeking op tien adressen en arresteerden zeven inwoners van Enschede. De 32-jarige man wordt door de politie beschouwd als hoofdverdachte. In de woningen werden harddrugs, softdrugs en wapens ontdekt. “Het onderzoek heeft op deze wijze natuurlijk wel schade opgelopen”, alus de woordvoerder. Wat de politie nog meer wilde ontdekken als de zender niet was gevonden, wil hij niet zeggen.