PKK schendt eigen bestand met aanval op burgers

ANKARA, 16 JAN. Guerrillastrijders van de Koerdische Arbeiders Partij (PKK) hebben gisteravond elf burgers doodgeschoten in de Turkse provincie Sirnak, aan de grens met Irak.

Dat meldt het semi-staatspersbureau Anadolu. De slachtoffers waren bij een wegversperring die door de PKK was opgeworpen uit een minibusje gehaald. Na het controleren van hun identiteitsbewijzen werden ze vervolgens door de guerrillastrijders doodgeschoten. De minibus werd in brand gestoken. Volgens lokale autoriteiten in Diyarbakir, de grootste stad in het Koerdische zuidoosten van Turkije, bevinden zich dorpswachters onder de slachtoffers. Dezen worden door de staat bewapend en betaald om de PKK te bestrijden.

Met deze aanval schendt de PKK het eenzijdige staakt-het-vuren, dat vorige maand door PKK-leider Abdullah Öcalan werd afgekondigd om de Turkse regering ertoe te dwingen onderhandelingen met de PKK te openen. Öcalan is bereid de guerrillastrijd te staken in ruil voor politieke en culturele vrijheden voor de Koerden in Turkije. Drie jaar geleden kondigde de PKK eveneens unilateraal een wapenstilstand af, die twee maanden later door de guerrillastrijders zelf werd geschonden. Ze openden toen het vuur op een konvooi Turkse soldaten, waarbij ruim 30 doden vielen.

De PKK voert al sinds 1984 een guerrilla-oorlog in het Koerdische zuidoosten, waarbij inmiddels zeker 18.500 doden zijn gevallen. Ankara weigert stelselmatig om een politieke oplossing te zoeken voor het vraagstuk van de Koerden. Bovendien heeft een woordvoerder van het Turkse ministerie van buitenlandse zaken de buitenlandse media gisteren gewaarschuwd voor juridische maatregelen als deze 'het imago van Turkije' bezoedelen door in te gaan op de propaganda van de Koerdische separatisten. De waarschuwing volgde op de publikatie van een foto in de internationale krant The European vorige week, waarop een Turkse soldaat in het zuidoosten staat afgebeeld met onder zijn arm het hoofd van een overmeesterde Koerdische guerrillastrijder.