Papandreou treedt af als premier van Griekenland

ATHENE, 16 JAN. Andreas Papandreou is gisteren afgetreden als premier van Griekenland. In een verklaring zegt Papandreou niet langer het land onbestuurd te willen laten als gevolg van zijn ziekte. De Griekse financiële markten reageerden positief.

Papandreou (76) verblijft al ruim acht weken ernstig ziek op de intensive-care afdeling van het Onassis-ziekenhuis in Athene. Hij moet regelmatig aan een beademingsmachine en een apparaat voor nierdialyse.

“Het is duidelijk dat mijn zwakte op dit moment geen obstakel moet worden voor het land”, aldus Papandreou. In de verklaring, die Papandreou in zijn ziekenhuisbed ondertekende met als getuigen een delegatie van de socialistische beweging PASOK, staat dat de fractie van de partij in het parlement zo snel mogelijk moet overgaan tot het kiezen van een nieuwe premier, omdat “de problemen van het land niet kunnen wachten”.

Het 'centraal comité' van de PASOK zal morgen bijeenkomen om een lijst van kandidaten op te stellen. Daarna heeft de partij drie dagen om overeenstemming te bereiken over een nieuwe premier.

In zowel de PASOK als de conservatieve oppositiepartij Nea Democratia werd al geruime tijd geroepen om het aftreden van de zieke premier. Papandreou weigerde dit. Omdat volgens de Griekse grondwet een premier pas kan worden vervangen wanneer hij aftreedt of overlijdt, stonden zowel het parlement als zijn eigen partij machteloos.

Vanmorgen hebben Costas Simitis, de voormalige minister van economische zaken, en opponent van Papandreou in de PASOK, en de minister van defensie, Gerassimos Arsenis, zich kandidaat gesteld voor de opvolging van Papandreou. Arsenis wordt gezien als een vertrouweling van Papandreou.

Ook de minister van binnenlandse zaken en vervangend premier, Akis Tsochadzopoulos en de vroegere vice-premier, Ioannis Haralambopoulos, hebben zich kandidaat gesteld. De aankondiging van een vijfde kandidaat voor het premierschap, van de voorzitter van het parlement, Apostolos Kaklamanis, wordt vandaag verwacht.