OR van Fokker: spandoeken voor positief besluit

SCHIPHOL, 16 JAN. De ondernemingsraad van Fokker-Schiphol heeft vanochtend een dringend beroep op de overheid en Daimler gedaan om een positief besluit te nemen over de financiering van Fokker.

Via spandoeken die bij de Schiphol-vestiging van Fokker waren opgehangen, informeerde de or het personeel over de eis. Met de leus Overheid en Daimler kies voor Fokker en Zonder Fokker zijn Nederland en Daimler vleugellam vraagt de or van de grootste Fokker-vestiging (4000 werknemers) aandacht voor de moeilijke situatie van de fabrikant. Er moet snel een positief besluit vallen, meent or-vertegenwoordiger J. de Weerdt.

Met de actie reageert de raad op de berichten dat Daimler-topman Jürgen Schrempp vandaag een besluit zou nemen over Fokker. Overigens ontkende een woordvoerster van Daimler-Benz opnieuw dat er een beslissing zal vallen. “Er zijn vele geruchten, maar die kloppen niet. We nemen geen beslissing.” Over het tijdstip waarop de vergadering met Schrempp begint, wilde zij geen precieze informatie verstrekken. “Normaal gesproken wordt er in de middag vergaderd.” Bij “normale” vergaderingen is Dasa-voorzitter M. Bischoff altijd aanwezig, maar of dat nu het geval is wilde de woordvoerster niet zeggen.

Ondanks de ontkenning van Daimler-Benz blijft or-vertegenwoordiger De Weerdt de hele dag op zijn post zitten in afwachting van het nieuws. “We zijn de laatste tijd redelijk rustig gebleven. Nu vonden we het nodig om in actie te komen”, aldus De Weerdt. Of er meer acties komen, is afhankelijk van de berichtgeving, zei hij.

Fokker en onroerend-goedmaatschappij Wereldhave deelden vanochtend mee dat de vliegtuigbouwer door de verkoop van het Fokkercomplex Ypenburg aan Wereldhave 32 miljoen gulden in handen krijgt. Omdat nog niet alle Fokker-activiteiten op Ypenburg zijn beëindigd, huurt de vliegtuigbouwer het complex terug tot medio 1997. Het bedrijfscomplex van Fokker op het voormalig vliegveld Ypenburg gaat dicht. Begin vorig jaar werd na een reorganisatie bekend dat Fokker Ypenburg zou sluiten wegens de aanhoudende verliezen en onderbezetting.

Als het huurcontract met Fokker is afgelopen, wil Wereldhave het complex aanpassen. Het voormalige vliegveld is aangewezen als lokatie voor woningbouw en bedrijfsvestiging. (ANP)