Nostalgie naar het overzichtelijk bestaan van de huisvrouw

Voorstelling: How to dress for success, door Theatercombinatie Bellevue/ Nieuwe de la Mar. Concept en spel: Marijke Beversluis, Caroline Dokter en Wiske Sterringa. Tekstbewerking: Suzanne van Lohuizen; vormgeving: Annemiek Paulides. Gezien: 14/1 Theater Bellevue, Amsterdam, aanvang 12u30. T/m 4/2 aldaar. Res 020-6247248.

De drie dames in How to dress for success volgen een seminar in zo'n verschrikkelijk steriel conferentieoord waarvan er dertien in het dozijn gaan. Hun aandacht schiet heen en weer van de koffiekan-met-drukknop naar de her en der op de grond uitgespreide sociogrammen. Gedrieën runnen de vrouwen een uitzendbureau voor werkeloze academici, Gouden Regen geheten, dat na een aantal succesvolle jaren ietwat in de versukkeling is geraakt. Dus proberen Koos, Nel en Marie Louise, gewapend met dikke viltstiften, samen nieuw elan op te doen.

Ze evalueren hun succesmomenten en werken aan het ontwikkelen van charisma, levensenthousiasme en flair - maar helaas is er iets mis met hun klikvermogen. In gewoon Nederlands: het klikt niet tussen de dames; rivaliteit, jaloezie en onbegrip vertroebelen het onderlinge contact. Tijdens het uitvoeren van de o zo blijmoedig getoonzette groepsopdrachten lopen de spanningen steeds hoger op en een confrontatie kan niet uitblijven.

Marijke Beversluis, Caroline Dokter en Wiske Sterringa, alledrie actrice en alledrie ergens achter in de dertig, maakten een lunchvoorstelling over de vraag waar ambitieuze vrouwen vandaag de dag mee zitten: hoe kun je tegelijkertijd goed zijn in je werk, een goede moeder zijn, er goed uitzien èn je gelukkig voelen? Nostalgie naar het overzichtelijke huisvrouwenbestaan van vroeger - waarbij je tenminste wist wat je te wachten stond, namelijk ongeluk - is de drie theatermaaksters vreemd, maar ze laten wel zien wat voor irritaties er kunnen optreden tussen vrouwen met en vrouwen zonder kinderen.

En volgens mij kiezen de speelsters partij voor die eerste soort, want het enige kinderloze lid van het Gouden Regen-collectief is het minst tolerant en het meest gefrustreerd van allemaal. Of moeten we haar gedrag interpreteren als een logische reactie op de vaak hinderlijke coalitievorming van de twee moeders in het team? Zo gemakkelijk maken de dames van How to dress for success het ons nu ook weer niet. We krijgen geen karikaturen te zien maar levensechte, onzekere mensen. Vooral Marijke Beversluis levert als de kinderloze workaholic Koos een knap staaltje van verfijnd psychologisch spel - waarbij ze terug kan vallen op de ervaring die ze opdeed in de eveneens nogal realistische voorstelling Zo eenvoudig is de liefde van Lars Norén, vorig seizoen bij Toneelgroep De Appel.

Erg vernieuwend of verrassend is het dicht tegen de alledaagse werkelijkheid aanschurkende How to dress... niet, en naar absurdistische humor of harde satire heb ik vergeefs uitgekeken. Maar wie op een luchtige, vlotte en milde manier aan haar problemen of die van de vrouwen in zijn omgeving wil worden herinnerd, die zal het theater luid lachend verlaten.

    • Anneriek de Jong