Nieuwe bond voor componisten in oprichting

DEN HAAG, 16 JAN. Er komt een nieuwe beroepsvereniging voor componisten. Dat is de verwachting van Peter-Jan Wagemans, voorlopige voorzitter van de nog op te richten bond. Componisten '96 verenigt een veertigtal componisten die vorige maand uit onvrede het Geneco (Nederlands Genootschap van Componisten) vaarwel hebben gezegd.

Oorzaak van de breuk met Geneco was onenigheid over de kritiek van het bestuur op het Fonds voor Scheppende Toonkunst. Dit fonds deelt de opdrachtsubsidies en stipendia uit. Het fonds wil meerjarige honoreringen die een componist in staat stellen zich aan het componeren te wijden zonder van andere inkomsten afhankelijk te zijn. Het Geneco, waarbij ongeveer 300 componisten waren aangesloten, wil dat meer componisten van de subsidies profiteren. Tot de opgestapte componisten behoren Jan van Vlijmen, Otto Ketting, Tristan Keuris en Louis Andriessen. (ANP)