Netto winst IHC stijgt 17 procent

SCHIEDAM, 16 JAN. De netto winst van IHC Caland is het afgelopen jaar gestegen met 17 procent tot 75,1 miljoen gulden. Dat is overeenkomstig de verwachtingen. Het bedrijf ging uit van een winststijging met 15 procent. De winst kon stijgen ondanks een verdubbeling van de belastingafdrachten van 8 tot 16 miljoen gulden.

IHC ontving in 1995 927 miljoen gulden voor afgeleverde opdrachten tegen 886 miljoen in het jaar ervóór. In 1996 zal IHC Caland, bouwer van vaartuigen voor de bagger- en olie-industrie, eenzelfde winststijging boeken, aldus bestuursvoorzitter J. Bax. Bij het bedrijf werken 1.840 mensen, waarvan 1.200 werknemers in Nederland.

Bax is nog steeds enthousiast over de mogelijkheden in het Verre Oosten “Er gebeurt daar veel en er wonen verdomd veel mensen.” Ook over de markt in het Midden-Oosten is hij niet pessimistisch. “Irak en Iran zullen niet eeuwig buiten de internationale gemeenschap blijven.” En elders in de wereld ziet hij ook kansen. “Zuid-Amerika komt ook weer opzetten.”

Bax is tevreden met het rendement van 24,5 procent op het gemiddeld geïnvesteerd vermogen. Dat was in 1994 23,6 procent. Aan nieuwe opdrachten is voor 1.869 miljoen gulden geboekt, ruim 7 procent meer dan in 1994. Het gaat zowel om orders voor de offshore olie-industrie als voor de baggersector. Eind 1995 stond de orderportefeuille op een bedrag van 2.978 miljoen gulden, tegen 2.030 miljoen een jaar eerder.

De winst per aandeel steeg van 2,71 gulden tot 3,15 gulden, een toename met 16 procent. Die stijging is een fractie lager omdat werknemers vorig jaar een deel van hun aandelenopties in aandelen hebben omgezet. (ANP)