Monseigneur Gaillot antwoordt paus met cyber-diocees

PARIJS, 16 JAN. Internet verenigt de kansarmen in de wereld. Dat blijkt uit het kerkelijk nieuws van dit weekeinde. Monseigneur Jacques Gaillot, die een jaar geleden wegens te grote sociale bewogenheid werd ontslagen als bisschop van de Franse stad Evreux, antwoordt in stijl: met een parochie op Internet.

Franse daklozen worden SDF genoemd, 'Sans Domicile Fixe'. De blijmoedige monseigneur Gaillot noemt zich een 'Sans Diocèse Fixe' sinds zijn omstreden overplaatsing naar het in de zesde eeuw onder woestijnzand gewaaide Sahara-diocees Partenia. Hij lijdt er niet onder. Toen de verstotenen van Frankrijk vorig jaar een wegens speculatie leegstaand kantoorpand in de nette Rue du Dragon in Parijs kraakten, was Gaillot van de partij. Sindsdien woont hij er tussen de immigranten, bijstandsmoeders en andere woningzoekenden. Hij duikt op bij hongerstakingen voor Bosnië, hij toont zich nog steeds begaan met aids-patiënten en reisde naar het Stille Zuidzee-gebied toen de eerste kernproeven van de oogst 1995 aanstaande waren. Hij vond weer zijn pastorale draai, al deed de stilte van de meeste andere bisschoppen van Frankrijk hem pijn. Vlak voor Kerstmis werd mgr. Gaillot naar het Vaticaan ontboden. Een eerdere reis naar de Heilige Stoel was afgelast omdat Gaillot niet van te voren schriftelijk had willen verklaren dat hij dwalend was geweest en dat hij bovendien zou zwijgen tegen de media over zijn bezoek. Nu ging het door en vertelde Gaillot na afloop dat de paus hem had gezegd: “U bent wel een beetje vaak in de pers.” Waarop de immer-vrolijke monseigneur zou hebben geantwoord: “Ik volg u zo veel mogelijk na.” Johannes Paulus II: “Ik kijk nooit naar me zelf.” Gaillot: “Ik ook niet.” Het Vaticaan zou Gaillot weer een gewone functie willen geven, misschien wel in Rome. De betrokkene leek daar allerminst naar uit te zien. Hij wilde liever de verschoppelingen der aarde blijven steunen en troosten. Partenië was daarvoor eigenlijk de ideale formule. Op de welkomstpagina van zijn Internet-parochie legt hij uit waarom: “Op Internet gaan is een droom voor mij. De droom van een kind dat langs een zandstrand loopt en naar de oceaan kijkt. Het voelt zich eenzaam en zwak tegenover het geweld van de oceaan. En plotseling groeit in hem een verlangen een dialoog te beginnen met alle volkeren van de aarde die aan andere oevers wonen.” Gaillot, wiens foto van de ontmoeting op 21 december met de paus op het scherm verschijnt, gaat verder: “Op Internet gaan is ook een avontuur. Een mooi avontuur dat zich aan mij voordoet. Ik neem het risico mij te laten ontvangen door al diegenen van wie ik het gezicht niet ken. Partenië roept de gedachte op aan al die onbekende en verre landstreken. Partenië opent een vrijplaats waar men elkaar kan ontmoeten en met elkaar praten, zoals in openbare ruimtes. Vandaag, op deze dertiende januari 1996, de eerste verjaardag van mijn benoeming tot internet-adres van mgr. Gaillot: http://www.partenia.fra

    • Marc Chavannes