Mitterrand wist in 1981 al dat hij botkanker had

PARIJS, 16 JAN. De vorige week overleden Franse ex-president, Francois Mitterrand, wist in 1981, zes maanden nadat hij voor het eerst president van Frankrijk werd, dat hij leed aan zowel prostaat- als botkanker.

Dit schrijft de arts Claude Gubler, die Mitterrand behandelde van 1969 tot 1994, in zijn boek 'Het grote Geheim' dat morgen verschijnt.

In november 1994 zou de toestand van Mitterrand zo slecht zijn geweest, dat hij niet meer in staat was zijn functie van president te vervullen. “Hij werkte niet meer omdat hij in niets meer was geïnteresseerd behalve in zijn ziekte”, aldus Gubler. “Deze situatie, die vele maanden duurde, werd in het Elysée beleefd als een drama.”

In mei van 1995 werd de vorige week overleden Mitterrand opgevolgd door Jacques Chirac. Mitterrand had het Franse volk tijdens zijn verkiezingscampagne in 1981 de belofte dat hij de waarheid over zijn gezondheid niet zou verdoezelen, zoals president Georges Pompidou die in 1974 plotseling overleed, had gedaan. Gedurende zijn presidentschap liet Mitterrand regelmatig verklaringen uitgeven waarin stond dat hij in goede lichamelijke conditie verkeerde.

Volgens Gubler kon Mitterrand ondanks zijn ziekte goed functioneren dankzij zijn behandeling. Het besluit van Gubler de waarheid te onthullen over de gezondheidstoestand van de voormalige president, is op scherpe kritiek gestuit van de voorzitter van de Franse artsenvereniging, Bernard Glorion. Hij zei dat Gubler zijn medische geheim had moeten bewaren.

Het Franse weekblad Paris-Match heeft gisteren twee foto's gepubliceerd van Mitterrand op zijn sterfbed. De familie heeft protest aangetekend: de foto's zouden middels bedrog zijn verkregen.

In een speciale editie van het blad is de voormalige president afgebeeld op zijn sterfbed in zijn woning aan de avenue Frédéric Le Play, gekleed in een pak en met de handen gevouwen.

In een verklaring, verstuurd aan het Franse persbureau AFP, stelt de familie van Mitterrand dat het blad met de publicatie getoond heeft geen respect te hebben voor de doden en heeft gehandeld in strijd met elke moraal. De verklaring is ondertekend door de drie kinderen van Mitterrand, zijn echtgenote Danielle en zijn maîtresse Anne Pingeot. (Reuter, AFP)