Miljoenenschade door reeks aanslagen

Al ruim tien jaar probeert justitie te ontdekken wie zich schuilhouden achter de naam RaRa, de 'Revolutionaire anti-Rassistische axie'. Een overzicht van 'RaRa-acties' en justitieel onderzoek.

September 1984. Een bomaanslag bij het Van Heutsz-monument in Amsterdam wordt opgeëist door RaRa. Het is de eerste maal dat deze 'actiegroep' van zich doet spreken.

Juni 1986. Het hoofdkantoor van de Koninklijke emballage industrie Van Leer bv wordt in brand gestoken. RaRa eist de verantwoordelijkheid op. Schade: 750.000 gulden.

18 December 1986. Brandbom bij Makro-vestiging in Duivendrecht, RaRa eist aanslag schriftelijk op. Dezelfde dag brandt de Makro-vestiging in Duiven geheel af. Schade 38 miljoen gulden. De aanslagen op vestigingen van het grootwinkelbedrijf Makro, dochter van SHV (Steenkolen Handelsvereniging), en op benzinestations van Shell zouden door RaRa zijn gepleegd uit protest tegen de belangen van die bedrijven in Zuid-Afrika.

10 Januari 1987. De Makro-vestiging in Nuth wordt verwoest door een brandbom die door middel van een tijdmechanisme tot ontploffing is gebracht.

Juni 1987. Brand verwoest Shell-station in Nieuwegein, schade 30.000 gulden. In Alphen aan den Rijn worden twee garages van een olie- en gasbedrijf dat in Shellprodukten handelt verwoest. RaRa eist verantwoordelijkheid op in een anoniem communiqué. De schade wordt geschat op één miljoen gulden. Schade van alle aanslagen tot dan toe wordt op 150 miljoen gulden geschat.

11 april 1988. In Amsterdam worden acht mensen, drie vrouwen en vijf mannen - onder wie René R. - gearresteerd. Zij worden verdacht betrokken te zijn bij RaRa. De politie neemt twee computers en administratie in beslag.

24 Augustus 1988. René R. wordt veroordeeld tot vijf jaar cel (eis: zeven jaar). Hij wordt schuldig bevonden aan brandstichting bij de Schiedamse paspoortfabrikant Elba, bij de Makro-vestigingen in Duivendrecht en Duiven en bij een benzinestation in Nieuwegein.

3 Januari 1989. Tijdens de rechtszitting in hoger beroep leest René R. een uitgebreide politieke aanklacht voor tegen onder meer het Nederlandse vreemdelingenbeleid, de economische eenwording van Europa en de apartheid in Zuid-Afrika. Na schorsing van een uur wordt R. vrijgelaten omdat het bewijs tegen R. onrechtmatig verkregen zou zijn.

13 November 1991. Bomaanslag op het woonhuis van toenmalig staatssecretaris van justitie A. Kosto. RaRa eist de aanslag op.

1 Juli 1993. Bomexplosie bij de Dienst Inspectie Arbeidsverhoudingen (DIA) van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid in Den Haag. RaRa eist de aanslag op per fax die naar Radio Rijnmond wordt gestuurd.

28 September 1994. Justitie verricht op vier adressen in Amsterdam huiszoekingen bij medewerkers en bestuursleden van stichting Opstand, een als links-radicaal bekendstaand journalistencollectief dat zich toelegt op arbeidsverhoudingen en arbeidsmigratie. Justitie legt beslag op typmachines, computers, floppy's, archieven, documentatiemateriaal, agenda's en op persoonlijke bezittingen als brieven en dagboeken. Tijdens de huiszoekingen wordt betrokkenen meegedeeld dat zij zelf niet worden verdacht.

14 November 1994. De raadsvrouw van Krikke en Müter, T. Prakken, ontvangt een fax van rechter-commissaris, mr. E.A. Ruys waarin wordt meegedeeld dat tegen haar cliënten een gerechtelijk vooronderzoek is begonnen wegens verboden lidmaatschap van een criminele organisatie.

15 November 1994. De Haagse persofficier van justitie N. Zandbergen bevestigt de verdenking van betrokkenheid van de twee journalisten bij RaRa “op basis van de onderzoeksresulaten van het in beslag genomen materiaal”. Om redenen van “tactiek” worden de verdachten nog niet aangehouden, aldus Zandbergen.

28 Maart 1995. Justitie arresteert Müter en Krikke “om hen te confronteren met de tot op heden verkregen onderzoeksresultaten”. Zandbergen noemt de aanhouding “een logische stap in de ontwikkeling van het strafvorderlijk onderzoek en de uit dat onderzoek verkregen opsporingsresulaten”. De journalisten worden verdacht van betrokkenheid bij RaRa en de bomaanslag op het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid op 1 juli 1993, aldus Zandbergen in een verklaring die hij een dag later geeft. Volgens Zandbergen betekenen de aanhoudingen “niet automatisch, dat betrokkenen worden verdacht van het plaatsen van de bom.” Na zes dagen hechtenis worden Krikke en Müter weer vrijgelaten.

21 December. Justitie ziet af van strafvervolging tegen Krikke en Müter als verdachten van RaRa. Een gerechtelijk vooronderzoek inzake RaRa gaat voort tegen NN (nomen nescio), aldus officier van justitie Zandbergen.