Mexico levert drugshandelaar uit aan de VS

MEXICO-STAD, 16 JAN. Mexico heeft gisteren een van de meestgezochte drugshandelaren ter wereld, de 51-jarige Mexicaanse Amerikaan Juan García Abrego, uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

García, leider van het zogenoemde Golf-kartel, werd zondag gearresteerd in de Noordmexicaanse stad Monterrey. De arrestatie en uitlevering van García Abrego werd officieel in beide landen bekendgemaakt. In een zeer korte verklaring deelde het Mexicaanse ministerie van justitie mee dat “het verblijf van García op Mexicaans grondgebied niet langer wenselijk was”. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken liet weten bijzonder verheugd te zijn over de uitlevering van de man die op de lijst van de tien meestgezochte personen staat van de federale recherchedienst FBI.

De Mexicaanse televisie liet gisteravond zien hoe een man van wie werd gezegd dat het García was, schoppend en tegenstribbelend door federale agenten aan boord van een vliegtuigje van het Mexicaanse openbaar ministerie werd gedragen. De drugshandelaar is in Houston overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten. Op zijn hoofd stonden premies van respectievelijk twee miljoen dollar (3,2 miljoen gulden) en drie miljoen Mexicaanse pesos (650.000 gulden).

García Abrego is weliswaar in Texas geboren, maar opereerde vooral vanuit de Mexicaanse grensplaats Matamoros nabij de Golf van Mexico. Drugsbestrijders houden hem verantwoordelijk voor de invoer van eenderde tot de helft van alle Colombiaanse cocaïne in de Verenigde Staten. García en zijn Golf-kartel traden daarbij op als 'vertegenwoordigers' van het Colombiaanse Cali-kartel, dat de cocaïne in Mexico bezorgde, maar al sinds jaren de smokkel naar de VS grotendeels aan de Mexicaanse drugssyndicaten overlaat.

García heeft zich al die jaren staande weten te houden dankzij het omkopen van hoge functionarissen binnen de Mexicaanse justitie en in de politiek. Eén van zijn beschermers was Guillermo González Calderoni, toen deze nog aan het hoofd stond van de Mexicaanse federale anti-narcoticadienst. Volgens de Amerikaanse autoriteiten betaalde García maandelijks veertig tot vijftig miljoen dollar aan steekpenningen.

Naar verluidt zou García nauwe banden hebben onderhouden met Raúl Salinas de Gortari, de oudere broer van de Mexicaanse ex-president Carlos Salinas. Raúl Salinas zit momenteel in voorarrest in Mexico. Hij wordt ervan verdacht het brein te zijn achter de moord op een hoge politicus die tevens een ex-zwager van de broers Salinas was. In november vorig jaar arresteerde de Zwitserse politie de vrouw van Raúl Salinas toen zij in Genève probeerde 84 miljoen dollar van bankrekeningen op te nemen. Volgens de autoriteiten ging het daarbij om drugsgeld, waarvan een deel mogelijk afkomstig is uit de handel van het Golf-kartel van García Abrego.