Kok legt in Jeruzalem krans op graf Rabin

JERUZALEM, 16 JAN. Premier Kok heeft vanmorgen, bij zijn gisteren begonnen driedaagse bezoek aan Israel, een krans gelegd op het graf van de in november vermoorde premier Yitzhak Rabin, die is begraven op de Herzl-berg in Jeruzalem.

Het officiële bezoek aan Jeruzalem begon met een welkomstceremonie voor het bureau van premier Shimon Peres. De Israelische premier begroette premier Kok “als een grote vriend” en bracht de bijzondere vriendschapsbanden tussen Israel en Nederland in herinnering. Peres sprak zijn waardering uit voor de Nederlandse steun aan het vredesproces en noemde in het bijzonder de economische steun.

Premier Kok sprak zijn bewondering uit voor de de manier waarop Israel het vredespad is opgegaan en zei dat Nederland dit vredesproces zal steunen. Premier Kok sprak de hoop uit dat Israel en Syrië vrede zullen sluiten. “Wij weten dat dit moeilijk zal zijn”, voegde hij daaraan toe.

Na de officiële verwelkoming bezochten premier Kok en minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) de oorlogsgedenkplaats Yad Vashem. “Het mag nooit meer gebeuren”, schreef premier Kok vanmorgen onder “vergeten is ballingschap; herdenken is verlossing” in het gastenboek.

Pagina 3: Kok stond stil bij 'Amsterdam'

In Yad Vashem legde Kok een krans ter nagedachtenis van de zes miljoen joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Kok en minister Van Mierlo bezochten de Vallei der Gemeenten, waar in grote stenen de namen staan gebeiteld van de plaatsen vanwaar joden naar de Duitse concentratatiekampen zijn gedeporteerd. Premier Kok stond lang stil bij de naam Amsterdam. Bij het verlaten van het monument voor vermoorde joodse kinderen toonde de vriendin van minister Van Mierlo, Aafke van der Made, zich zichtbaar geëmotioneerd.

De Israelische minister van binnenlandse veiligheid Moshe Shahal heeft zich vanmorgen, aldus Radio Israel, gekant tegen het bezoek van Van Mierlo aan de Palestijnse vertegenwoordiging in Orient House in Oost-Jeruzalem. Volgens deze Israelische bewindsman zijn de Palestijnse autonome gebieden de aangewezen plaats waar bezoekende ministers van buitenlandse zaken Palestijnse leiders dienen te ontmoeten.

Minister van Mierlo sprak berichten tegen als zou hij al gisteren, aan het begin van zijn bezoek aan Israel, Orient House, hebben willen aandoen. Bronnen op Orient House lieten gisteren via Radio Israel weten dat het bezoek nog diezelfde dag zou plaatshebben.

De Nederlandse ambassade in Tel Aviv heeft vanmiddag via de Israelische radio nogmaals laten weten dat premier Kok niet van plan is een bezoek te brengen aan Orient House. Van een bezoek van Kok aan Orient House is nooit sprake geweest. Dat de Nederlandse ambassade het nodig heeft geacht dit nogmaals expliciet te melden, duidt op toenemende verwarring in Israel over het voorgenomen bezoek van Van Mierlo.

Onder de Nederlandse fotografen heerste gisteren grote ontstemming over de manier waarop zij gisteren van Israelische zijde werden verhinderd foto's te nemen van premier Kok en minister van Mierlo toen zij vanuit Jordanië de Allenby-brug overkwamen. “Het over deze brug komen na ons bezoek aan Syrië en Jordanië was een buitengewoon emotioneel moment”, zei Van Mierlo later.