Goed begin Egypte in toernooi Africa Cup

JOHANNESBURG, 16 JAN. Egypte, met bondscoach Ruud Krol, is de Afrika Cup begonnen met een overwinning. Het elftal versloeg gisteravond in Johannesburg in een wedstrijd voor groep A Angola met 2-1. Eerder op de dag won Sierra Leone in groep B met 2-1 van Burkino Faso.

Egypte dankte de overwinning aan topscorer Ahmed El Kass. De veteraan scoorde tussen de 30ste en 33ste minuut twee keer, 2-0. De aanvaller maakte in de aanloop naar de eindronde zeven van de 24 doelpunten voor Egypte. Na de vroege voorsprong kwam Egypte, driemaal kampioen van Afrika in 1957, '59 en '86, nog in groot gevaar. Angola, een outsider in het Afrikaans kampioenschap, raakte de jonge talentvolle aanvaller Akwa (18) in de 19de minuut vroeg kwijt door een blessure, maar halveerde de achterstand halverwege de tweede helft door Quinzinho, speler van het Portugese FC Porto (2-1). Daarna volgde nog een stormloop op het Egyptische doel, waarin keeper El Sayed heldendaden verrichtte om de overwinning veilig te stellen. Door de overwinning nestelde Egypte zich in groep A naast Zuid-Afrika. De Zuidafrikanen openden zaterdag het toernooi met een 3-0 zege op Kameroen.

In Bloemfontein bezorgde Mohamed Kallon Sierra Leone de eerste overwinning ooit in de eindronde om de Afrika Cup. Door zijn doelpunt in de laatste minuut won zijn land met 2-1 van Burkino Faso. Kallon, in de 54ste minuut invaller voor zijn broer Musa, werd met zijn zestien jaar de jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis van de Afrika Cup. Dat record stond zes jaar op naam van de Nigeriaan Amokachi, tegenwoordig spelend voor het Engelse Everton.

Het team van Sierra Leone, dat wordt getraind door de Zweed Palmgren, nam voor slechts 800 toeschouwers na 9 minuten de leiding door Sesay. In de tweede helft controleerde Burkino Faso het duel. Het maakte gelijk door Quedraogo in de 71ste minuut. Twee doelpunten werden wegens buitenspel afgekeurd. Het duel leek onbeslist te eindigen totdat Kallon geschiedenis schreef. Door de overwinning nam Sierra Leone de leiding in groep B.