Egypte staakt steun 'ketterse' hoogleraar

KAIRO, 16 JAN. Het Egyptische openbaar ministerie heeft zich gisteren gekeerd tegen een hoogleraar die beroep had aangetekend tegen een gerechtelijke uitspraak die hem als ongelovige bestempelde en opdracht gaf van zijn vrouw te scheiden. Het openbaar ministerie steunde de hoogleraar, Nasr Abu Zeid, tot dusverre, maar drong er gisteren bij het hof op aan de eerdere uitspraak te bevestigen. Fundamentalistische advocaten juichten deze stap toe. “Dit is een grote overwinning voor de islam tegen zijn vijanden, die proberen het licht van God uit te doven en het duister te verspreiden”, aldus Yussef al-Badri, een van de advocaten die de zaak hadden aangespannen. Professor Abu Zeid wordt van geloofsafval beschuldigd wegens zijn onorthodoxe linguïstische analyse van de Koran. Hij leeft tegenwoordig in Nederland. (AP)