Een miljard terug naar Rabobank

AMSTERDAM, 16 JAN. Particuliere klanten van de Rabobank hebben vorig jaar voor ongeveer 1 miljard gulden aan beleggingen bij de Robeco Groep teruggeboekt naar hun bank. Dat heeft een woordvoerder van Robeco desgevraagd verklaard. Hij tekent daarbij aan dat het aantal klanten van de Robeco Groep vorig jaar met 20.000 is gestegen tot ruim een miljoen.

Vooral de twee fiscaal lucratieve spaarfondsen, die de Rabobank en Robeco vorig jaar apart lanceerden, hebben tot een omkering van de stroom beleggingsgelden geleid. De laatste vijf jaar stroomde 13 miljard gulden spaargeld van de Rabo naar Robeco, met name naar de vrijwel risicoloos beleggende geldmarktfondsen.

De Rabobank en Robeco hebben sinds 1990 een strategische alliantie, waarin zij onder meer nauw samenwerken bij ontwikkeling van nieuwe beleggingsfondsen. De Rabobank is veruit de belangrijkste leverancier van nieuw vermogen voor Robeco geworden. In Robeco-kringen wordt de uitstroom vorig jaar van Rabo-geld in verband gebracht met de provisie die lokale Rabobanken verdienen op eigen fondsen. De tegenvallende beleggingsresultaten van de twee grote aandelenfondsen Robeco en Rolinco zouden geen noemenswaardige rol spelen.