'Domestic service' voor 15 gulden per uur

AMSTERDAM, 16 JAN. Particulieren in Amsterdam kunnen vanaf volgende week voor vijftien gulden per uur een domestic service medewerk(st)er huren voor onder meer schoonmaakwerk, wassen, strijken en boodschappen doen. De dienstverlening geschiedt via De Gast Dienstenwinkel, die maandag zijn deuren opent.

De circa veertig medewerkers zijn allen langdurig werkloos (minimaal 1 jaar). Zij zijn geselecteerd door Arbeidsvoorziening en hebben een training gekregen bij De Gast BV, een landelijk opererend schoonmaakbedrijf met een omzet van 44 miljoen gulden en 1.450 werknemers. De medewerkers krijgen een aanstelling voor 32 uur per week. De Dienstenwinkel is voorlopig voor een experimentele periode van twee jaar open.

De prijs per uur kan relatief laag blijven, aldus de Dienstenwinkel, doordat de subsidieregeling in het kader van Melkert II van toepassing is.

Vorig jaar werd bij de CAO-onderhandelingen voor de schoonmaakbranche (115.000 werknemers) besloten dat de sector de komende twee jaar duizend extra banen voor langdurig werklozen moest scheppen.

Tegelijkertijd werd een 'ludiek' plan gelanceerd: de 'wit' betaalde werkster moest de 'zwarte' werkster gaan vervangen in de Nederlandse huishoudens. Daarmee zorgde de schoonmaakwereld voor een primeur: het was voor het eerst dat dienstverlening aan particulieren werd ondergebracht in een CAO. De schoonmaakbedrijven openden daarmee de aanval op een enorme markt: in het 'grijze' circuit zijn naar schatting 250.000 werksters actief.

Behalve voordelen als continuiteit en kwaliteit voor de consument en een groeimarkt voor de bedrijven, heeft de introductie van de 'witte werkster' ook schaduwkanten, zo zei voorzitter A. van Leeuwen-Gijsberts van de schoonmaak-ondernemersorganisatie OSB vorig jaar. De eerste jaren is subsidie nodig om te kunnen concurreren met de 'zwarte' werkster. Verder moet de diepgewortelde cultuur rond 'de werkster uit het niet-officiële circuit' worden afgebroken.