De vliegende monniken

De verhalen gaan dat sommige boeddhistische monniken in de hoge Himalaya de kunst van het vliegen beheersen. In een toestand van verregaande geestelijke zuivering zouden zij de materiële wereld in letterlijke zin kunnen transcenderen. Ik heb aan deze geruchten nooit veel geloof gehecht. Dit kon echter niet wegnemen dat de lichtvoetigheid van sommigen van hen mij tijdens ons bezoek aan Noord-India ernstig aan het twijfelen bracht.

We liepen over een bergpad op weg naar een waterval even buiten het stadje. Het warme weer leidde velen die kant op. Zo ook een groepje jonge monniken dat een paar meter voor ons liep. Hun verende passen, de geweldige soepelheid van hun tred, was op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Zij deden mij denken aan jonge vogels die op het punt stonden uit te vliegen.

Mijn teleurstelling was groot toen bij het uitkleden bleek dat deze lichtvoetigheid niet het resultaat was van meditatie maar van Nike-air sportschoenen.

Ontdaan van hun habijt werden het gewone jongens die elkaar onder luid geschreeuw achternazaten in het water. Na het bad speelden zij een potje Super-Mario op een spelcomputer.

Ze bleken afkomstig te zijn uit rijke Koreaanse en Taiwanese milieus. Van huis uit boeddhist, waren zij een jaartje op retraite gestuurd door hun ouders. Na deze geestelijke loutering, konden zij zich met volle overgave gaan wijden aan hun carrières bij Daewoo en Daihatsu.

De vrolijke jongens staken schril af bij de westerlingen in het stadje. Grote groepen Europese en Amerikaanse jongeren hingen er rond op zoek naar geestelijk voedsel. Hoewel geestverruiming het bij de meesten won van geestverrijking, zagen we ook af en toe broodmagere monniken met onmiskenbaar Westerse gelaatstrekken.

Met een calvinistische nauwgezetheid onthielden deze bleke kloosterlingen zich van iedere vorm van luxe: slechts knollen voor het ontbijt en op zon- en feestdagen een raap. De totale afwijzing van alle westerse produkten vormde voor hen de sleutel tot de absolute geestelijke zuivering...

Ik denk dan ook dat die verhalen over vliegende monniken door een westerling zijn bedacht. Mijn Koreaanse en Taiwanese vrienden konden er in ieder geval weinig over zeggen, maar ik weet wel dat zij in het bezit waren van een vliegticket voor de terugreis.

    • Hans Mars