Damrak positief gestemd ondanks lager Wall Street

AMSTERDAM, 16 JAN. Het Damrak hield zich vanochtend kranig in weerwil van de gisteren opgetreden daling van de aandelenkoersen in Wall Street. Beleggers trokken zich daarvan weinig aan en koesterden zich aan gemiddeld 0,4 tot 0,5 punt hogere obligatiekoersen en aan de ruim een cent gestegen dollar.

AMSTERDAM De AEX-beursthermometer stond tegen het lunchuur ruim 2 punten hoger op 503,83. De dollar-gevoelige aandelen zoals Unilever en Koninklijke Olie trokken met de opwaartse trend van de dollar mee omhoog. Ook de koers van DSM, Hoogovens en Randstad werden opgebeurd. Unilever was 1,70 gulden in herstel op 229,60, Koninklijke Olie herstelde met 1,30 gulden tot 220,70. Uitzendconcern Randstad werd 2,90 gulden duurder op 76,50. Het bericht over nieuwe investeringen van DSM maakte een goede indruk. Het aandeel trok 2,20 gulden aan tot 136,80. Voor collega Akzo Nobel hadden beleggers acht dubbeltjes meer over op 184,80. Océ-van der Grinten dikte 1,60 gulden aan tot 112,80.

Hoogovens ging 0,90 gulden omhoog naar 58,60. Nedlloyd verloor 1 gulden op 33,80. FortisAmev klom 1 gulden naar 111,80. Uitgever Wolters Kluwer vormde een uitzondering met een achteruitgang van acht dubbeltjes op 152,20. Daarentegen was voor Hal Holding een winst van 1 gulden weggelegd op 19,10 die steunde op meevallende jaarcijfers.

De dollar zette vanochtend ruim een cent hoger in. In Amsterdam noteerde de 'greenback' om 10.00 uur 1,6310 vergeleken met 1,6200 maandag tegen het eind van de middag. Tegen het einde van de ochtend werd 1,6329 genoteerd. Handelaren schreven de stijging vooral toe aan de uitlating van Hans-Jürgen Köbnick, directielid van de Deutsche Bundesbank, volgens wie dit jaar verdere renteverlagingen nodig zijn, en van bankpresident Hans Tietmeyer die stelde dat een verdere renteverlaging in Duitsland mogelijk is. Deze uitspraken verzwakten de positie van de mark en deed de dollarkoers aantrekken.

Een aantal doorgaans zwakkere Europese munteenheden profiteerden van de situatie. Zo klom het Britse pond van 2,5040 tot 2,5155, steeg de Franse franc van 32,695 (per honderd) tot 32,765 en ging de Italiaanse lire van 1,0295 (per duizend) omhoog tot 1,0335.

Handelaren wezen ook op uitlatingen van mega-belegger George Soros die in Tokyo verklaarde dat de yen dit jaar ten opzichte van de dollar zal verzwakken. Ook dat droeg bij een vastere dollar.

NEW YORK Vooral technologiefondsen stonden maandag onder druk. Het Dow Jones-industrial gemiddelde eindigde 17,33 punten lager op 5.043,79. De omzet was niet groot, er werden 307 miljoen aandelen verhandeld. In de VS werd dominee Martin Luther King herdacht. Alle regeringsinstellingen waren gesloten en de handel in obligaties lag stil. Beleggers kijken nu uit naar de hervatting (woensdag) van de op de spits gedreven begrotingsonderhandelingen tussen president Clinton en de Republikeinse meerderheid in het Congres.

TOKIO De stemming werd mede beïnvloed door uitspraken van superbelegger George Soros die op een bijeenkomst in Tokio gisteren verklaarde van mening te zijn dat Japanse aandelen momenteel aantrekkelijk zijn. Eerder op de dag hadden vooral buitenlandse investeerders al gezorgd voor hogere koersen. Het Nikkei-225-koersgemiddelde steeg met 279,65 punten (1,4 procent) tot 20,567,07.