China muilkorft leveranciers economisch nieuws

PEKING, 16 JAN. De Chinese regering heeft alle leveranciers van buitenlands nieuws, zoals buitenlandse persbureaus, die in China economische informatie verkopen, opdracht gegeven zich te onderwerpen aan de regels van het officiële persbureau Nieuw China. Dat heeft Nieuw China vandaag meegedeelfd. Een desbetreffende maatregel, waarin wordt verwezen naar de “nationale veiligheid”, verbiedt binnenlandse organisaties rechtstreeks van buitenlandse organisaties economische informatie te kopen. Verkopers van buitenlandse informatie in China moeten zich binnen drie maanden bij Nieuw China laten registreren.

Volgens Nieuw China is de maatregel bedoeld om “de wettelijke rechten en belangen van binnenlandse gebruikers van economische informatie te beschermen, en een gezonde ontwikkeling van de economische informatie-industrie van ons land te bevorderen”. Veel buitenlandse nieuws- en informatieorganisaties verkopen tegenwoordig gegevens via een verscheidenheid aan officiële en onofficële kanalen in China. Daarmee ondermijnen zij het oude informatie-monopolie van Nieuw China. (Reuter)