Britse ambassadeur terug op post in Nigeria

LONDEN, 16 JAN. De Britse ambassadeur in Nigeria is gisteren teruggekeerd op zijn post in Lagos, de 'commerciële hoofdstad' van het land. Eerder keerden al de Canadese en Russische ambassadeurs terug in Nigeria.

In november riep een groot aantal landen, waaronder alle lidstaten van de Europese Unie, zijn ambassadeurs uit Nigeria terug uit protest tegen de executie van negen leiders van de Beweging voor de Bevrijding van Ogoniland (MOSOP), onder wie de schrijver Ken Saro-Wiwa. De negen geëxecuteerde leiders werden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de moord op regeringsgezinde stamhoofden in Ogoniland in het voorjaar van 1994.

Niet bekend

De Britse premier, John Major, noemde de executies destijds “juridische moord”. Volgens een functionaris van het Britse ministerie van buitenlandse zaken gaat de ambassadeur terug omdat “het nodig is om een directe dialoog te hebben waarin de standpunten van het (Britse) Gemenebest overgebracht kunnen worden aan de Nigeriaanse regering”. Tijdens een topontmoeting van de leiders van de lidstaten van het Gemenebest in november werd besloten Nigeria voor twee jaar te schorsen wegens de executies van de negen leiders van de MOSOP. Binnenkort zal een comité van het Gemenebest een bezoek brengen aan Nigeria om met het militaire bewind overleg te voeren over de schendingen van mensenrechten en over herstel van de democratie in Nigeria.

Op 15 januari 1966, gisteren dertig jaar geleden, pleegden militairen een staatsgreep waarmee een einde kwam aan de democratie in Nigeria. Tijdens een kerkdienst in Lagos die werd opgedragen aan de slachtoffers van dertig jaar militair bewind, greep de politie volgens een woordvoerder van een oppositiebeweging met traangas in. (Reuter, AFP)