Bosniërs weigeren uitwisseling gevangenen met Serviërs

SARAJEVO, 16 JAN. De Bosnische regering heeft gisteren geweigerd mee te werken aan een uitwisseling van gevangenen, die volgens de akkoorden van Dayton komende vrijdag moet zijn afgerond.

Volgens minister van buitenlandse zaken Sacirbey werken de Bosniërs pas mee aan de uitruil van gevangenen wanneer de Bosnische Serviërs ruim 4.000 moslims vrijlaten. De Serviërs zouden gisteren 200 moslims laten gaan. Volgens het hoofd van de Bosnische commissie die de uitwisseling van de gevangenen regelt staan de 4.000 gevangenen die de Bosnische regering opeist los van de 24.000 moslims voor wier vermissing nog een verklaring wordt verlangd.

“Wij geloven niet dat de Serviërs ons volledig rekenschap hebben gegeven van de levenden, laat staan dat ze bereid zijn die vrij te laten”, zei Sacirbey gisteren in Stockholm, waar hij met onder anderen EU-bemiddelaar Carl Bildt, die toeziet op de regeling van civiele kwesties die in het akkoord van Dayton zijn voorzien, sprak over verkiezingen in Bosnië.

Sacirbey zei dat hij nog niet met Bosnische Serviërs over verkiezingen en uitwisseling van gevangenen had gesproken. Hij vond de Bosnische Serviërs wel “opvallend stil”, en voegde daar aan toe slechts te willen praten met degenen “die niet van oorlogsmisdaden zijn beschuldigd”.

Hij zei dat de Bosnische regering zich geen zorgen maakt dat het vredesproces beschadigd zal worden door de vertraging in de uitruil van gevangenen. “De uitvoering van het akkoord van Dayton is een project dat enige tijd vergt. Als het niet oprecht wordt behandeld, dan ben ik bang dat binnen enkele jaren opnieuw een oorlog uitbreekt.”

De Bosnische Kroaten kwamen gisteren wel naar de door de Britse troepen bewaakte doorlaatpost Bocac, waar was afgesproken om gevangenen uit te ruilen. De Kroaten hadden ruim 200 gevangen Serviërs bij zich in bussen. Gedurende enige tijd zag het er naar uit dat de Serviërs en de Kroaten gevangenen zouden uitwisselen, maar gesprekken werden afgebroken en de ruil ging niet door. De reden daarvan is onduidelijk. De Kroaten brachten de Serviërs terug naar de gevangenis in Mostar waar ze vandaan kwamen. (AP, Reuter)