Biefstuk met rijst breekt Schalken op

MELBOURNE, 16 JAN. Zijn lichaam was leeg, zijn krachten waren op. Sjeng Schalken, zondag nog toernooiwinnaar in Jakarta, moest vanmorgen de strijd staken in de eerste ronde van de Australian Open in Melbourne. Hij veronderstelde in het vliegtuig iets verkeerds te hebben gegeten, kreeg diarree en deed de afgelopen twee nachten geen oog dicht.

In de derde set zochten zijn sombere ogen al een paar keer naar zijn coach op de tribune. Na drie games in de vierde set vroeg Schalken met zijn blik of het voldoende was. Kappen, stelde de tennisser voor met zijn handen. In orde, knikte Henk van Hulst. Schalken liep naar de scheidsrechter en vertelde dat hij de wedstrijd staakte. Scheidsrechter en tegenstander, de 30-jarige Fransman Jean-Philippe Fleurian, reageerden verbaasd. Fleurian bleef zelfs bezorgd toekijken hoe Schalken zijn tas inpakte.

Buiten het hek van de tennisbaan nam coach Henk van Hulst de enorme tas met rackets over. Collega Jacco Eltingh, een trainings-kameraad in Valkenswaard, leidde hem weg uit de mensenmassa en voerde hem langs een sluiproute door de catacomben naar de kleedkamer. Eltingh bleef op Schalken inpraten en gaf hem bemoedigende klapjes op zijn rug.

De opgave, bij 3-6, 6-4, 6-7 en 1-2, deed Schalken pijn in het hart. Een toernooi winnen in Jakarta is wel leuk, maar al lang niet meer wat telt voor het 19-jarige talent. “Trots is een te groot woord”, vertelde hij over zijn zege in Indonesië. “Het was leuk, maar een toernooi winnen betekent niet meer dan dat je die week gedisciplineerd je wedstrijdjes hebt afgewerkt.”

De overwinning in Jakarta, de tweede toernooizege in zijn jonge carrière, viel voor Schalken volledig in het niet bij de gemiste kans in Melbourne. Fleurian is weliswaar een gelouterde prof, maar geen onverslaanbare tegenstander. De Fransman zwalkt al tien jaar tussen de 50ste en 150ste plaats op de wereldranglijst. Schalken in vorm, inmiddels de nummer 45 van de wereldranglijst, moet met zijn hoge handelingssnelheid Fleurian van de baan kunnen jagen.

Maar Schalken wacht nog altijd op zijn eerste overwinning in een grand-slamtoernooi. Bij zijn debuut, vorig jaar op Wimbledon, verloor hij van de Duitser Mronz. Bij de US Open stuitte hij op de Fransman Pioline. Hij is zich terdege bewust van deze omissie. “Ik had liever vorige week minder goed gespeeld en hier twee of drie rondjes gewonnen. De grand-slams zijn de toernooien waar het om gaat.”

Het meest irritante was misschien wel dat hij zichzelf zo weinig kon verwijten. Hij had zijn coach nog waarschuwend toegesproken, op het moment dat ze in Jakarta in het vliegtuig stapten. “Pas op, wij zij Jakarta nog niet uit. Het voedsel dat we in het vliegtuig eten, komt ook uit Jakarta.”

Tennissers reizen veertig weken per jaar en zijn gewend uiterst voorzichtig om te springen met hun lichaam. Ze eten nooit onverpakt ijs op straat. Ze huiveren bij blaadjes sla, die ongewassen kunnen zijn. Schalken had echter geen kwaad gezien in een stukje biefstuk, aardappeltjes, rijst en een glas cola zonder ijsblokjes.

Maar al in het vliegtuig begon zijn maag te borrelen. Hoewel hij gewoonlijk bij de eerste aanraking met een vliegtuigstoel al in slaap valt, kon hij daardoor dit keer zijn draai niet vinden. Eenmaal in Melbourne sloeg de diarree toe. Ook de nacht van maandag op zondag komt hij niet tot rust.

“Ik heb het geprobeerd, maar ik was op het laatst helemaal leeg”, zei Schalken. “Ik liep te waggelen over de baseline. In kon me niet meer concentreren voor mijn service. De situatie was uitzichtloos.”

Schalken meldde zich eveneens af voor het dubbelspel, waarin hij zou uitkomen met Menno Oosting, en reisde zo snel mogelijk af naar zijn huis, net over de grens in België.

De tenniswereld - niet alleen Yannick Noah, maar ook een dozijn coaches van anders spelers kwam vandaag een kijkje nemen bij de baan van Schalken - moet nog even wachten op zijn echte doorbraak. Dat die komt, daar is ook Krajicek van overtuigd. “Zijn ontwikkeling is sneller dan die van ons allemaal”, zei Krajicek over de vergelijking tussen Schalken en het Davis-Cupteam van Haarhuis, Eltingh, Siemerink en zichzelf.

Krajicek staat bekend om zijn scherpe analyses van andere spelers. Van Schalkens spel was hij februari vorig jaar, toen hij hem zag spelen bij het toernooi in Rotterdam nog niet onder de indruk geraakt, maar een paar maanden later wel. “Ik zag hem bij een Challenger in Monaco. Bij 3-3 besloot hij opeens een tandje hoger te spelen. Alsof hij schakelde van een tweede naar een vijfde versnelling. Zijn service is goed, hij kan de hele dag van links naar rechts hollen, hij mist geen enkele bal met zijn backhand, en zijn forehand is beter geworden. Hij hoort zeker tot de grote talenten. Het is opmerkelijk dat hij vaak wordt overgeslagen in het rijtje met Philippoussis en Rios. Maar dat is gunstig. Dan kan hij zich in de luwte ontwikkelen.”

    • Remmelt Otten