Aviko bouwt friet-fabriek in VS

Aviko (voorgebakken aardappelprodukten) bouwt een fabriek in de Amerikaanse stad Jamestown.

Het nieuwe bedrijf, Aviko USA, zal per jaar 90.000 ton voorgebakken aardappelprodukten produceren, vooral friet voor fast-foodketens. Het Achterhoekse bedrijf wil in het jaar 2000 tot de vier grootste aardappelverwerkers van de wereld behoren.

Met de bouw van de nieuwe fabriek is een investering van tachtig miljoen gulden gemoeid. Ze biedt werk aan honderd mensen, onder wie een aantal Nederlandse leidinggevenden. Aviko werkt samen met een Amerikaanse partner. Voor 60 procent van de produktiecapaciteit heeft Aviko al meerjarige contracten afgesloten. De nieuwe vestiging wordt medio oktober in gebruik genomen.

Aviko heeft verspreid over Europa twintig vestigingen met een totaalproduktie van 500.000 ton voorgebakken aardappelprodukten. Het bedrijf sluit niet uit dat er de komende jaren buiten Europa nog meer fabrieken worden gebouwd.