Ambassades in Jakarta verscherpen de beveiliging

JAKARTA, 16 JAN. Buitenlandse ambassades in de Indonesische hoofdstad Jakarta hebben hun veiligheidsmaatregelen verscherpt. Dit omdat een groep van honderd Oosttimorezen, volgens de Indonesische politie, op het punt zou staan diplomatieke missies binnen te dringen. Dit hebben diplomaten in Jakarta gezegd. De groep zou daarmee vandaag opnieuw willen protesteren tegen de Indonesische overheersing van Oost-Timor.

Sinds september zijn Timorezen een aantal keren binnengedrongen in ambassades van onder meer Nederland, Australië en Nieuw-Zeeland. Vijftig Timorezen vroegen daarbij politiek asiel aan in Portugal. Gisteren vertrokken de laatste vijf via Amsterdam naar Lissabon. Vandaag beginnen in Londen besprekingen tussen Portugal en Indonesië over de toekomstige status van de voormalige Portugese kolonie. Oost-Timor werd in 1975 door Indonesische troepen bezet en een jaar later officieel ingelijfd. De Verenigde Naties hebben de aanspraken van Indonesië nooit erkend. Formeel is Oost-Timor nog steeds een Portugese kolonie. (Reuter, AP)