Weizman: Duitse joden horen in Israel

BONN, 15 JAN. De Israelische president, Ezer Weizman, heeft zich gisteren op de eerste dag van een officieel bezoek aan Duitsland de joden daar opgeroepen naar Israel te verhuizen.

“Ik geloof dat het enige land waar een jood als jood kan leven Erets-Israel, het land van Israel, is”, aldus Weizman. Ignatz Bubis, de voorzitter van de Raad van joodse gemeenten in Duitsland, distantieerde zich onmiddellijk van de uitlatingen van de Israelische president.

Weizman begon zijn bezoek in het vroegere Duitse concentratiekamp Sachsenhausen. “Er wordt niets vergeten. En wij vergeten niet”, zo schreef hij na het bidden van de kaddisj, het gebed voor de doden - “met een zwaar hart, vervuld van woede en rouw” - in het gastenboek.

In Sachsenhausen zijn tot mei 1945 omstreeks 100.000 mensen vermoord, onder wie homoseksuelen, communisten, sociaal-democraten en zigeuners. Van de circa 30.000 joodse gevangenen kwamen er tot 1942 1.400 om, de meeste anderen gingen daarna op transport naar de gaskamers in Auschwitz.

Weizman, de eerste Israelische president die het verenigde Duitsland bezoekt, nam gisteravond met zijn Duitse collega, Roman Herzog, deel aan een discussie met jongeren in Berlijn. De presidenten riepen de Duitse en de Israelische jeugd op “het verleden in het belang van de toekomst niet te vergeten”.

Vandaag zou Weizman in Berlijn het monument Plötzensee bezoeken, waar zomer 1944 deelnemers aan de mislukte militaire aanslag op Hitler (20 juli) werden geëxecuteerd. Morgen spreekt hij in Bonn, als vierde buitenlands staatshoofd, voor een verenigde vergadering van Bondsdag en Bondsraad. In Bonn spreekt Weizman ook met kanselier Helmut Kohl. Over één pijnlijke kwestie behoeven zij waarschijnlijk maar kort te praten: over de pensioenaanspraken van circa 35.000 uit Duitsland en Oost-Europa afkomstige joden, die nu vooral in Israel en de VS wonen. Na jaren touwtrekken in de Bondsdag wordt een verdrag daarover (2,3 miljard mark voor een periode van tien tot vijftien jaar) “wellicht nog deze maand” geratificeerd.

Aldus Wolfgang Schäuble, fractievoorzitter van de CDU/CSU in de Bondsdag, vandaag in Der Spiegel.