Toernooizege voor Schalken, Agassi met schrik vrij

MELBOURNE, 15 JAN. Sjeng Schalken heeft zijn tweede proftoernooi gewonnen. De 19-jarige tennisser won gisteren in de finale van een toernooi in Jakarta met 6-3 en 6-2 van El Aynaoui op een trage hardcourtbaan. De Marokkaan had in de halve finale Paul Haarhuis uitgeschakeld. Schalken, die vorig jaar oktober zijn eerste titel behaalde op gravel in Valencia, ontwikkelt zich vooralsnog sneller dan Richard Krajicek.

Schalken vloog gistermiddag naar Melbourne voor het eerste grand-slamtoernooi van het jaar. Daarin speelt hij morgen tegen de Franse qualifier Jean-Phillipe Fleurian. Geen van de negen Nederlanders in het kwalificatietoernooi (vijf mannen en vier vrouwen) slaagde er in het hoofdtoernooi (124 mannen en 124 vrouwen, hoofdprijs een half miljoen dollar) te bereiken.

Van de acht Nederlandse deelnemers kwamen alleen Jacco Eltingh en Miriam Oremans vandaag in actie. Ook Oremans verloor, met 7-6 en 7-6 van de Belgische Laurence Courtois. Zij kreeg veel kansen, maar miste het zelfvertrouwen om de wedstrijd af te maken. “Ik weet niet waarom, maar ik heb er geen vertrouwen in”, vertelde Oremans. “Vorige week in Sydney stond ik een set, 4-2 en 40-0 voor. Toch verloor ik die wedstrijd nog. Vandaag mocht ik serveren bij een 5-4 voorsprong en juist dan verlies ik voor het eerst mijn service-game.”

Andre Agassi was de enige van de favorieten die vandaag in actie kwam. De titelverdediger was tot tweemaal toe slechts twee punten verwijderd van een nederlaag, maar had een excuus voorhanden. Hij was gisteravond uitgegleden op een wenteltrap in het hotel en met zijn knie-schijf tegen een ijzeren stang gebotst. Een uur later werd zijn knie dik en begon het gewricht pijn te doen. Agassi werd 's nachts behandeld, maar speelde met een bandage en had tijdens de wedstrijd - tegen de Argentijn Gaston Etlis, nummer 133 op de ranglijst - duidelijk problemen met bewegen. “Afzetten deed pijn”, klaagde Agassi na afloop. “Maar er is niets kapot en het is waarschijnlijk dat ik over 48 uur, voor de tweede ronde, weer volledig fit ben.”

Agassi won uiteindelijk met 3-6, 7-6, 4-6, 7-6 en 6-3. Maar Etlis mocht in de vierde set, bij een 5-3 voorsprong, voor de wedstrijd serveren en stond ook in de tie-break nog met 5-3 voor. “Hij vond tamelijk creatieve manieren om nog te verliezen”, zei Agassi. “Gisteravond had ik pech, vandaag geluk.”

Morgen spelen zes Nederlanders. Krajicek stuit op de Australiër Jason Stoltenberg. De nummer elf, die vorige week ernstig nog twijfelde of hij zou kunnen spelen, was vandaag optimistisch gestemd. Zijn armblessure is verdwenen door de goede zorgen van Jan Naaktgeboren, een haptonoom die vanuit Rotterdam naar Australië is komen vliegen. “Ik heb geen pijn meer en verwacht voluit te kunnen serveren. Anders zou het ook geen zin hebben om mee te doen.”

Brenda Schultz, die zaterdag in de halve finales van het toernooi in Sydney werd uitgeschakeld door Monica Seles (7-6 en 6-4), staat morgen eveneens op de baan. De dijbeenblessure waar ze in Sydney last van had, levert geen belemmeringen meer op. Pijnlijk zijn wel de scheuren in een nagel van haar grote teen.