The Ex

The Ex: Instant (Ex 063/064D). Distr. De Konkurrent

Wat op de Nederlandse jazzpodia een tamelijk schaars goed is, radicale improvisatiemuziek, was voorjaar '95 overvloedig aanwezig in de Koeienverhuur in Purmerland. Daar ging een zestal 'officiële' improvisators de uitdaging aan te spelen 'tegen' de punkgroep The Ex. Het resultaat is Instant, een in recycling carton verpakte dubbel-cd. De titel verwijst uiteraard naar het begrip 'instant composing', de sjieke vertaling van: lekker spelen zonder dwingende leidraad.

Dat de geselecteerde muziek ook op één schijfje had gepast is een detail, de prijs is ernaar. Veel belangrijker is dat producer en gitarist Dolf (Planteijdt) de ongetwijfeld flinke berg banden heeft versneden tot intrigerende stukjes waar je bij elke beluistering meer in gaat horen. Atoll met klarinettist Ab Baars ingehouden wenend, Lip up, Stump met trombonist Wolter Wierbos zoemend als een insect, het funky Knit Knack & Zoom met cellist Tristan Honsinger en drummer Han Bennink, het zijn maar drie van de 32 miniatuurtjes. Sommige zijn rondweg fascinerend, andere wekken vooral verbazing, maar glad of saai is er geen één.

Dat is uiteraard niet alleen aan de gasten te danken; de Ex-en spelen zo onbedorven echt, dat je wel van beton moet zijn om je niet door hen te laten inspireren. Kenmerkend is Karremans' Last Measure, een eruptie van toorn waar zelfs generaal Mladic van zou verbleken. Lang leve dus Luc, Terrie, Andy, Katrien en hoe ze verder willen heten.

    • Frans van Leeuwen