Telegraaf niet in kabel A'dam

ROTTERDAM, 15 JAN. Uitgeverij de Telegraaf ziet af van de beoogde participatie in A2000, eigenaar van het kabelnetwerk in Amsterdam. Vorig jaar mei ondertekende het concern een intentieverklaring om 5 tot 10 procent van de aandelen van het voormalige KTA over te nemen.

De gemeente Amsterdam verkocht vorig jaar het Amsterdamse kabelnet aan A2000, een consortium van Philips en het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf US West. De bedoeling toen was dat ook de Telegraaf zou deelnemen in de joint-venture en 5 tot 10 procent van de aandelen zou overnemen.

De Telegraaf ziet af van de deelname omdat het concern geen kabels wil onderhouden. “De Telegraaf is een uitgeversconcern en geen onderhoudmaatschappij van hardware”, aldus een woordvoerder.

Het concern blijft wel van plan diensten aan te bieden op de Amsterdamse kabel via de Ontwikkelingsmaatschappij Amsterdamse Media (OAM). A2000 is voor de helft eigenaar van dit samenwerkingsverband; De Telegraaf en Perscombinatie nemen ieder voor een kwart deel.

Het is de bedoeling dat de OAM nieuwe diensten (informatie, Internet-toegang, telefonie) via de kabel gaat aanbieden. Hiervoor is een aanpassing van het huidige kabelnet nodig, waarvoor A2000 300 miljoen gulden heeft uitgetrokken. Volgende maand wordt beslist over de toekomst van OAM.

Volgens het Financieele Dagblad ziet ook Perscombinatie Meulenhof (PCM) af van deelname in A2000. Deze Amsterdamse uitgever ondertekende in mei vorig jaar eveneens een intentieverklaring om deel te nemen in A2000. Volgens het dagblad trekt Perscombinatie (uitgever van onder meer de Volkskrant, Het Parool en Trouw) zich terug uit het project omdat de uitgeverij te veel geld heeft gestoken in de overname van de Dagbladunie (uitgeverij van NRC Handelsblad en het Algemeen Dagblad) begin dit jaar.

Het dagblad baseert zijn berichtgeving op 'betrokkenen'. Perscombinatie Meulenhof zegt echter dat de berichtgeving van het Financieele Dagblad op geruchten is gebaseerd. De uitgeverij heeft “niets toe te voegen aan wat de krant meldt”. Volgens een woordvoerder gaat het om geruchten die zijn overgenomen door veel landelijke ochtendbladen. “Van onze kant is geen enkele melding uitgegaan”, aldus de woordvoerder.

Het Financieele Dagblad citeert Fred Kappetijn, directeur nieuwe media van de Perscombinatie. Deze is volgens de woordvoerder van de Perscombinatie in Miami.