Socialis Sampaio president Portugal

LISSABON, 15 jan. De presidentsverkiezingen gisteren in Portugal zijn gewonnen door de socialistische kandidaat Jorge Sampaio

Al snel na het sluiten van de stembussen gisteravond werd een einde gemaakt aan speculaties dat Cavaco Silva de afgelopen week alsnog veel van zijn eerder gepeilde achterstand op Sampaio had ingelopen. Reeds om negen uur 's avonds, ruim voordat de officiële uitslag bekend werd gemaakt, verscheen de centrum-rechtse kandidaat om in een verklaring zijn verlies toe te geven. Een opvallend ontspannen Cavaco wenste zijn rivaal succes. Cavaco zal naar eigen zeggen geen leidende rol meer spelen in zijn partij, de centrum-rechtse PSD.

De winnende kandidaat verscheen enkele uren later in een hotel in de binnenstad van Lissabon om voor een uitgelaten publiek van aanhangers zijn overwinningsrede te houden. “Ik zal een scheidsrechter en een bemiddelaar zijn, een president voor alle Portugezen”, aldus de 56-jarige Sampaio. In zijn overwinningsrede onderstreepte Sampaio het belang van de tolerantie in de Portugese samenleving en de noodzaak om de sociale samenhang niet te verliezen.

In een korte verklaring voor een Franse televisiezender toonde de zittende president, Mario Soares (71), zich zeer ingenomen met de overwinning van zijn partijgenoot. Soares, die reeds tien jaar het presidentsambt vervult, kon zich volgens de grondwet niet voor een derde termijn kandidaat stellen. De Portugese premier, Guterres, die na de verkiezingen leiding geeft aan een socialistisch minderheidskabinet, verklaarde “de totale loyaliteit” aan de nieuwe president.

Het is de eerste keer sinds de Anjerrevolutie in 1974 de democratie in Portugal herstelde dat zowel president als regering door dezelfde politieke partij wordt geleverd. In zijn campagne waarschuwde Cavaco Silva dat hiermee het politieke evenwicht in de Portugese politiek dreigt te worden verstoord. Jorge Sampaio onderstreepte gisteren echter vooral zijn bemiddelende rol en het feit dat volgens de grondwet de Portugese president boven de partijen staat.

De opkomst was relatief hoog. In totaal bracht 67 procent van de kiezers hun stem uit, tegen 62 procent bij de vorige presidentsverkiezingen.

    • Steven Adolf