Rostropowitsj zoent zich door het orkest

Concert: Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Mstislav Rostropowitsj m.m.v. Natalia Gutman, cello. Programma: D. Sjostakowitsj: Eerste celloconcert; P.I. Tsjaikovski: Vijde symfonie. Gehoord: 14/1 Concertgebouw Amsterdam.

Het vijfde en laatste optreden van Mstislav Rostropowitsj in Amsterdam toonde hem bij het Koninklijk Concertgebouworkest als de dirigent van het Eerste celloconcert (1959) van Sjostakowitsj, die het werk aan hem opdroeg. Rostropowitsj bracht het stuk in première, maar de solopartij werd nu gespeeld door Rostropowitsj' voormalige leerlinge Natalia Gutman.

Het meemaken van deze rolverschuiving was een bijzondere gebeurtenis. Rostropowitsj leek als dirigent toch te denken vanuit de positie van de solist en hij gaf Gutman zoveel ruimte, dat het concerterend belang van de orkestpartij, toch al gespeeld in kleine bezetting, soms wat op de achtergrond dreigde te raken. Gutman - een geweldig celliste en een bijna even vurige persoonlijkheid als Rostropowitsj - gaf onder het oog van haar leraar een gedreven vertolking van de solopartij, die hoogtepunten had in de klaaglijk klinkende flageolet-passages in het Moderato en de daaropvolgende Cadenza.

Rostropowitsj toonde zich na afloop zeer content met haar prestaties: hij zoende Gutman drie keer op de wangen en gaf haar vervolgens nog een handkus. Ook hoornist Jacob Slagter, die in het orkest fraai solowerk leverde, moest naar voren komen, net als na Tsjaikovski's Vijfde symfonie, die vorige week donderdag al werd gespeeld. Rostropowitsj toonde zich opnieuw van zijn hartelijkste kant: hij ging rond in het orkest om velen een hand te geven en anderen (zoals cellist Godfried Hoogeveen) nog eens extra te zoenen en te knuffelen.

    • Kasper Jansen