Radio Israel: Van Mierlo eerder naar Oost-Jeruzalem

TEL AVIV, 15 jan. Volgens speculaties in Israel zou minister Van Mierlo vandaag al een omstreden bezoek brengen aan de Palestijnse vertegenwoordiging in Oost-Jeruzalem in het Orient House, en niet woensdag, zoals het programma vermeldt.

Radio Israel meldde vanmorgen dat het bezoek twee dagen is vervroegd. De zender baseert zich op bronnen bij het Orient House. Een woordvoerder van het Orient House wilde vanmiddag desgevraagd niet meer kwijt dan dat “er wordt gewerkt aan een bezoek van de Nederlandse minister vandaag nog”. Premier Kok en minister Van Mierlo beginnen vanmiddag aan een driedaags officieel bezoek aan Israel.

Onze Haagse redactie voegt hier aan toe: Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse zaken verklaarde vanochtend, na contact te hebben gehad met de Nederlandse delegatie, “dat wijziging in het programma niet is voorzien” en dat minister Van Mierlo naar verwachting volgens schema op woensdag het Orient House in Oost-Jeruzalem bezoekt.

In Nederlandse en Israelische diplomatieke kringen wordt een vervroegd bezoek van Van Mierlo aan Orient House toegejuicht. Daardoor zou deze gebeurtenis niet langer het bezoek van premier Kok en minister van Mierlo aan Israel overschaduwen.

    • Salomon Bouman