Papua's laten Duitser voorwaardelijk vrij

JAKARTA, 15 JAN. De Papua-rebellen die vorige week in de Indonesische provincie Irian Jaya 24 mensen ontvoerden, hebben vandaag opnieuw een gijzelaar vrijgelaten. Het gaat om de Duitse antropoloog Frank Momberg (31), een staflid van het Wereld Natuurfonds, die samen met twee Nederlandse collega's onderzoek deed in het natuurreservaat Lorentz.

Hij vloog naar Wamena, een stadje in de Baliemvallei, in een helikopter van de zending. Daarin zaten ook drie geestelijken (de rooms-katholieke bisschop van Jayapura en twee dominees) die vanmorgen, op verzoek van de ontvoerders, een bezoek brachten aan hun schuilplaats in het centrale bergland van Irian Jaya om de crisis via bemiddeling tot een goed einde te brengen.

Frank Momberg is door zijn ontvoerders, guerrillastrijders van de Organisatie Vrij Papua (OPM) die ijvert voor een onafhankelijk 'West-Papua', 'voorwaardelijk' vrijgelaten. Hij kreeg de opdracht de doelstellingen van de OPM wereldkundig te maken en daarna terug te keren naar de plek waar de overige veertien gijzelaars, onder wie de Nederlanders Mark van der Wal (35) en Martha Klein (31), nog steeds worden vastgehouden. Momberg werd na aankomst door artsen onderzocht; hij verkeert in een redelijke conditie. Nadat dit was vastgesteld werd hij ondervraagd door de militairen in Wamena. Waarnemers betwijfelen of zij akkoord gaan met de publiciteitseis.

In Wamena, de hoofdplaats van het regentschap Jayawijaya (in de Nederlandse tijd bekend als het Centrale Bergland), hebben de militairen hun tijdelijke hoofdkwartier opgeslagen. De 'Operatie Bevrijding' wordt ter plaatse geleid door brigade-generaal Prabowo Subianto, commandant van het Korps Bijzondere Troepen (Kopassus) en een schoonzoon van president Soeharto. Naar verluidt ziet hij er persoonlijk op toe dat de zaak wordt afgewikkeld via onderhandelingen. Niettemin hebben helikopters en legervliegtuigen een nog onbekend aantal manschappen van de commandotroepen gedropt in de buurt van Yigi, een plaatsje op enkele tientallen kilometers ten noordoosten van het gehucht Mapunduma.

    • Dirk Vlasblom