Oud-PvdA-Kamerlid Roethof (74) overleden

DEN HAAG, 15 JAN. Het voormalige Tweede-Kamerlid voor de PvdA, dr H.J. Roethof is afgelopen zaterdag op 74-jarige leeftijd overleden. Hij leed al enige tijd aan de ziekte van Parkinson.

Roethof was van 1969 tot 1982 en vervolgens van 1986 tot 1989 lid van de Tweede Kamer. Hij werd in de jaren zeventig in eerste instantie vooral bekend door zijn initiatiefvoorstellen om abortus te legaliseren. Roethof werkte van 1951 tot 1963 op de parlementaire redactie van de NRC.

Eerder was Roethof lid van de VVD. In de jaren vijfitig bekleedde hij enige tijd het voorzitterschap van de liberale jongerenorganisatie JOVD.

Roethof verliet de VVD in 1963. Hij kon zich niet verenigen met de behoudende koers van de partij. Een jaar later sloot hij zich aan bij de PvdA.

Roethof is altijd een groot voorstander geweest van samenwerking tussen PvdA en VVD in één kabinet. Hij was in de jaren zeventig dan ook de eerste PvdA-vertegenwoordiger bij het zogeheten 'Des Indes-beraad', waar de mogelijkheden tot een dergelijke samenwerking informeel werden besproken.

Roethof is eind jaren tachtig vooral in de publiciteit geweest als voorzitter van een commissie die heeft onderzocht hoe de kleine criminaliteit kon worden tegengegaan.