Opera vraagt geld voor vernieuwing en uitbreidingen

AMSTERDAM, 15 JAN. De Nederlandse Opera vraagt een verhoging van de subsidie met 3.7 miljoen gulden, meer dan tien procent van het huidige budget. In de jaren 1997 tot en met 2000, waarvoor het ministerie van OCW nu een nieuw Kunstenplan voorbereidt, wil de Opera de internationale kwaliteit handhaven en komen tot tien produkties per jaar met honderd voorstellingen in het Amsterdamse Muziektheater.

Het repertoire wordt verbreed met werk van Rameau, Gluck, Händel, Bellini, Donizetti, Britten en Strawinsky. Naast wereldpremières van eigentijds repertoire (Kurtág, Andriessen, Knaifel) en de al aangekondigde Der Ring des Nibelungen van Wagner (1997-1999), komen er ook produkties van o.a. Verdi's Aida, Puccini's Tosca en Turandot en Janáceks Jenufa. Rosa van Andriessen en Greenaway zal worden herhaald. Voor Noach van Janssen streeft de opera naar een reprise in combinatie met een verfilming.

Het extra geld is deels bestemd om jaarlijks één bijzonder project buiten het Muziektheater te realiseren en te werken aan innovatie van de kunstvorm opera, ondermeer door het ontwikkelen van kleinschaliger activiteiten.