Onfortuinlijk begin van Loek van Wely

Het balorige enthousiasme waarmee Loek van Wely bij het begin van het Hoogovens schaaktoernooi de introductie van een publieksprijs voor de partij van de dag begroette, kreeg in het openingsweekend meteen een flinke knauw. Vanuit de startblokken liep de Brabantse vechtjas zichzelf in een al te optimistische winstpoging voorbij tegen de winnaar van verleden jaar, Aleksei Drejev. Een dag later zat hij opnieuw aan de verkeerde kant van het bord. Ivan Sokolov bouwde een onaangename drukstelling op en had aan één misgreep van Van Wely genoeg om hard toe te slaan.

Van Wely's onfortuinlijke start sprong nog meer in het oog doordat er verder in beide rondes geen beslissingen vielen. De coryfeeën die met hun verzamelde reputaties en indrukwekkende ratings de verwachtingen in Wijk aan Zee behoorlijk hadden opgeschroefd, zorgden voor weinig spektakel. Noodgedwongen ging de eerste publieksprijs gedeeld naar Veselin Topalov en Aleksei Sjirov.

Vassili Ivantsjoek en Viswanathan Anand, de twee uitgesproken favorieten voor de hoofdprijs, lieten weinig zien. Nadat hij Anand met zwart op remise had gehouden arriveerde Ivantsjoek een half uur voor het begin van zijn partij tegen Tivjakov in de speelzaal. Waarom bleef onduidelijk. Na twaalf zetten was ook zijn tweede zwartpartij in remise geëindigd. Ivantsjoek keek met grote onschuld de wereld in en legde uit dat hij net een rapid-toernooi in Tallinn had gewonnen.Anand viel weinig te verwijten. Tegen Ivantsjoek zag hij een licht plusje snel vervliegen.

In deze rust en kalmte wilde zelfs het prestigeduel tussen Jeroen Piket en Jan Timman niet van de grond komen. De terugkeer naar een openingsvariant uit hun Amsterdamse match leidde niet tot nieuwe inzichten, maar wel tot een snelle remise. Daarmee werd Nederlands kampioen Ivan Sokolov toch weer de speler die het thuispubliek stof tot nadenken gaf. Zijn overwinning op Van Wely was een gaaf staaltje dat doet vermoeden dat hij zijn goede vorm uit Groningen heeft behouden.