Onderzoek

Er wordt heel wat onderzocht. Zo onderzocht het Roof Coördinatieteam (RCT) van de Rotterdamse politie wanneer straatroof plaats vindt. Dat blijkt vooral in het weekeinde te gebeuren, met een piek in de nacht van zaterdag op zondag. Vastgesteld is ook dat straatrovers vooral toeslaan op de Nieuwe Binnenweg, de Coolsingel, het Stationsplein en nog enkele plekken in de havenstad waar het goed straatroven is.

Aan het onderzoek is uiteraard ook een conclusie verbonden, omdat een onderzoek zonder conclusie niet zo mooi is als een met een conclusie. De conclusie luidt dat er een relatie bestaat tussen uitgaan en straatroof.

Vroeger wist elke veldwachter dat er meer gedronken, gevochten en geroofd werd als de jaarlijkse kermis in het dorp was. De veldwachter lette dan goed op en maakte extra rondes om vechtersbazen en boeven in het oog te houden.

En wat doet de Rotterdamse politie?

'Sinds enkele weken' is er in het district Centrum een straatroofteam. En in het politiedistrict West (u weet wel: drugs, Spangen, Victor) bestaan 'plannen om een soortgelijk team te formeren'.

Tussen zo'n Roof Coördinatieteam en een oude veldwachter kan dus best een relatie bestaan. Voor de buurten is dat goed nieuws. Verschil met vroeger is dan toch vooral dat de veldwachter ook zonder rapporten van politie-sociologen wist wat kermis was.

    • Jan Gerritse