NOC-eis tafeltennis is 'absurd'

Danny Heister en Gerdie Keen hebben op het olympisch kwalificatietoernooi in Manchester voldaan aan de internationale norm. Heister won gisteren in de mannenfinale overtuigend met 3-0 van Karakasevic. Gerdie Keen versloeg zaterdag met dezelfde cijfers in de achtste finales de Slowaakse Valentina Popova. Ook Mirjam Hooman voldeed aan de internationale olympische norm.

In de eerste en tweede ronde bleef ze ongeslagen. Hooman en Vriesekoop zijn zeker van afvaardiging naar Atlanta. Hooman kwam eerder in de halve finales van de Open Amerikaanse en Vriesekoop kreeg een uitnodiging van de internationale tafeltennisbond omdat ze vorig jaar september de tiende plaats innam op de wereldranglijst. Heister en Keen zijn ondanks hun prestaties in Manchester nog niet verzekerd van een ticket naar Atlanta. Het Nederlands Olympisch Comité (NOC) stelt als eis een plaats bij de beste acht op een Open of Europees kampioenschap. Het NOC rekent het olympisch kwalificatietoernooi niet tot de vereiste categorie. De voorzitter van de topsportcommissie tafeltennis, Cornelis Sluiter, wil vanmiddag bij het NOC*NSF bewerkstelligen dat Danny Heister en Gerdie Keen definitief afgevaardigd worden. Sluiter noemt de NOC-eis 'absurd'.

Moet het NOC zich neerleggen bij de internationale norm?

Zo simpel ligt het niet, maar het is in dit geval wel mijn mening. Het is onverteerbaar dat je niet mag gaan als je je hier op zo'n zwaar evenement hebt gekwalificeerd. Met deze prestaties op een open kampioenschap ben je volgens Nederlanse begrippen wel goed genoeg. Dit toernooi is qua niveau zeker met een 'open' te vergelijken.

De eisen van het NOC waren een half jaar geleden al bekend. Waarom deze late reactie?

Het NOC ging er vanuit dat alleen de beste tien bekend werden en ging daarom aan de prestaties hier voorbij. Nu is het toch uitgespeeld en met de plaatsen van Heister en Keen horen ze in Atlanta thuis. Ik verwacht dat het comité vanmiddag overstag gaat na zulke geweldige prestaties.''

Is die inschatting reëel, aangezien de eisen verscherpt zijn om een te grote afvaardiging te voorkomen?

Het gaat daarbij om Nederlandse sporters in het algemeen en niet specifiek om tafeltennissers. Die beperking heeft de internationale bond al bepaald. Er mogen maximaal drie mannen en drie vrouwen worden afgevaardigd. De NOC-eisen staan daar los van.