Nederland krijgt kaasstand op Internet wereldexpo

Zoals Nederland van oudsher een belangrijke rol speelt als doorvoerhaven in het internationale handelsverkeer, zo maakt ons land zich nu op om een hoofdstation te worden aan de elektronische snelweg. Die indruk dringt zich op bij een bezoek aan het Nationaal Instituut voor Kernfysica en Hoge-Energiefysica in Amsterdam.

In een zaal op de eerste etage van dit instituut staat een batterij knipperende computerkasten die samen het Europese knooppunt vormen van het wereldwijde computernetwerk Internet. Onlangs is daar een grijze kast ter grootte van een dressoir bijgekomen: een van de tien Sun-servers die - verspreid over Oost- en West-Europa, de VS, Japan en Zuidoost-Azië - samen de toegangspoort vormen van de 'Internet 1996 Wereldtentoonstelling'.

De inrichting en inventaris van dit park waarmee een capaciteit van 4 à 5 terabyte (één terabyte is één miljoen megabyte) kan worden gevoed, blijft na dit kalenderjaar - als een digitale Eiffeltoren - het tastbare resultaat. Anders dan bij 'gewone' wereldtentoonstellingen is hier geen sprake van een openingsdatum. Alleen de sluitingsdatum (31 december 1996) telt. Dan moeten alle inzendingen binnen zijn.

Bedenker van de manifestatie is de Amerikaan Carl Malamud. Deze econoom en computer-publicist, was niet alleen oprichter van Internet Multicasting Services, maar ook de grondlegger van de mogelijkheden voor geluidstransmissie op het net. Malamud reisde begin vorig jaar de hele wereld af om geestverwanten voor zijn plan te enthousiasmeren. In Amsterdam was dat Rob Blokzijl, die als NIKHEF-werknemer al vaker met de drijvende krachten achter Internet in aanraking was gekomen. Blokzijl werd niet alleen door zijn instituut anderhalf jaar vrijgemaakt om zich volledig aan het project te kunnen wijden, hij wist ook de gemeente Amsterdam te bewegen er een substantieel bedrag in te steken. Dankzij die bijdrage weet de kernfysicus zich nu omringd door drie bevlogen medewerkers.

De organisatoren, die de tentoonstelling zien als een non-profit evenement, willen alle betrokken telecommunicatiebedijven zoals PTT Telecom, gratis hun lijnen ter beschikking laten stellen. Het gaat om verbindingen die hoeveelheden tot 45 miljoen bits per seconde kunnen doorlaten. Een open lijn met die 'bandbreedte' tussen bijvoorbeeld Amsterdam en Stockholm zou volgens het tariefboek drie miljoen gulden per maand kosten. Het voordeel voor de telecommunicatiebedrijven is volgens Blokzijl, dat ze onder deskundige Internet-leiding kunnen proefdraaien met verbindingen die vervolgens commercieel kunnen worden geëxploiteerd.

Goodwill en sponsoring - vooral door de hard- en software-industrie - kwamen eerst goed op gang toen Boris Jeltsin zowel als Bill Clinton zich, naast tal van autoriteiten, met aanbevelingsbrieven achter het project schaarden. “Zoals wereldtentoonstellingen in het verleden het elektrische licht, de telefoon en andere technologieën die ons leven drastisch veranderden toegankelijk hebben gemaakt”, schreef Clinton, “zo zal deze tentoonstelling mensen overal ter wereld helpen te beseffen wat de belofte van de toekomst inhoudt.” Bijdragen aan de tentoonstelling worden ondergebracht in landenpaviljoens, maar inzendingen kunnen ook worden opgezocht naar onderwerp.

Nederland draagt ondermeer bij met een 'kaaspaviljoen' en röntgenfoto's met deskundige toelichting van het Rembrandt-research-project. Ook presenteert Nederland een 'Koeien-project', waarbij de Internet-gebruiker niet alleen alles te weten komt over het houden, voederen en melken van koeien, maar ook zijn eigen koe-simulator mag samenstellen en fourageren. De beste virtuele melkveehouder van de week ontvangt - waar ook ter wereld - een kaas van het Zuivelbureau. Een bezoek aan dit project laat op het scherm beelden van het interieur van een model-boerderij zien, alsmede plaatjes van de omgeving. Straks, verzekert mij een medewerker, zijn hier niet alleen alle voeder- en melk-data, maar ook live-beelden uit de stallen op te roepen.

De oganisatoren willen met de wereldtentoonstelling tevens het verschijnsel Internet onder een breed publiek vertrouwd maken. Daartoe wordt een groot aantal terminals op openbare plaatsen geïnstalleerd. In Amsterdam zal dat gebeuren in de vestigingen van gemeentelijke bibliotheken. Het Vormgevingsinstituut uit die stad verzorgt het overkoepelende uiterlijk van de Nederlandse bijdragen. Er is een lijst met events, eenmalige gebeurtenissen die rechtstreeks audiovisueel te volgen zullen zijn. In Nederland bijvoorbeeld de opening van het nieuwe Ajax-stadion en de Uitmarkt, in de VS de aanloop naar de presidentsverkiezingen. Er komt bovendien een databank met alle, direct op thema te raadplegen toespraken van de presidentskandidaten.

De wereldtentoonstelling is te raadplegen via http://park.org

    • Tom Rooduijn