MeesPierson wil van hypotheken af

AMSTERDAM, 15 JAN. Zakenbank MeesPierson onderhandelt met moederbank ABN Amro over de verkoop van haar hypothekenportefeuille. Het pakket heeft een waarde van ongeveer 6 miljard gulden.

Het zo verkregen geld wordt gebruikt voor verdere expansie op het gebied van internationale private banking. Daarbij denkt MeesPierson aan uitbreiding van die activiteiten in Europa en het Verre Oosten, aldus een woordvoerder van MeesPierson.

Concrete doelen heeft de zakenbank niet op het oog. Maar volgens de woordvoerder is alles mogelijk. “Internationale private banking biedt groeimogelijkheden. Het hoeft niet per se een overname te zijn, maar het geld kan ook gebruikt worden bij joint-ventures, overnames of fusies.”

Als ABN Amro het pakket overneemt, dan groeit haar hypotheekportefeuille tot ongeveer 76 miljard gulden. Eind 1994 controleerde de bank een vermogen van 70 miljard. Het rendement op het pakket is volgens MeesPierson uitstekend. De koopprijs wordt berekend aan de hand van het rendement op de portefeuille.

ABN Amro was niet de enige geïnteresseerde partij. “Er waren meer potentiële kopers op de markt, waaronder ook buitenlandse partijen”, aldus de zegsman van de zakenbank. De veertig werknemers die zich bij MeesPierson met hypotheken bezighouden gaan, als alles goed gaat, ook over naar ABN Amro. (ANP)