KOOL MET BOONTJES

Hoofdgerecht voor 4 personen:

1 kleine Savooie kool (circa 1 kg)

100 gram Zeeuws spek

600 gram saucijzen (varkensvlees)

200 gram ontbijtspek (2 plakken)

versgemalen zwarte peper

2-4 blaadjes laurier

550 gram uitgelekte witte boontjes uit pot of blik

2 theelepels oregano

2 eetlepels olijfolie

2 dl droge witte wijn

Houd 6 van de diepgroene buitenste bladeren van de kool apart. Halveer de kool, verwijder de stronk en snijd de kool in repen. Blancheer de kool 5 minuten in ruim kokend en gezouten water; blancheer de hele koolbladeren apart tot ze soepel worden. Laat de kool uitlekken. Bedek de plakken ontbijtspek met koud water en breng dit langzaam aan de kook. Neem het spek uit het water en snijd het in stukken. Beleg de bodem van een ruime ovenschaal met Zeeuws spek, leg daarop de helft van de koolrepen en de helft van het geblancheerde ontbijtspek, strooi er peper en verkruimeld laurierblad over. Verdeel de helft van de afgespoelde en uitgelekte witte boontjes over de kool en strooi er de helft van de oregano over. Leg de saucijsjes op de boontjes. Dek ze toe met het restant van kool en ontbijtspek en strooi er peper en verkruimeld laurierblad over. Verdeel de resterende boontjes over de kool, strooi er de resterende oregano over en giet olijfolie en witte wijn over het geheel. Snijd het dikkere gedeelte van de nerf uit de hele koolbladeren en bedek de boontjes met de koolbladeren. Dek de schaal af met aluminiumfolie en stoof het gerecht 1 uur in voorverwarmde (200ß8 C) oven. Voldoende voor 4 bescheiden eters.

    • Florine Boucher