Keeper kijkt alle ballen van Ajax naast het doel

TILBURG, 15 JAN. De doelman die Ajax het scoren wist te beletten was niet de kleine Buyo van Real Madrid of de lange Rossi van AC Milan. De onneembare vesting van gisteravond was een tamelijk anonieme, breedgeschouderde Tilburger.

Jimmy van Fessem groeide op achter het stadion van Willem II. Hij leerde het keepersvak bij de amateurs van Longa en hij is sinds een paar maanden de vaste keeper bij de plaatselijke profclub. Gisteravond speelde hij voor het eerst tegen Ajax. “Tegen een paar jongens die ik-weet-niet-hoeveel miljoen verdienen. Schitterend toch?”

Keepersgeluk bestaat nog. Een kopbal van Kluivert en een schot van Musampa keek hij als het ware naast het doel, een dwarrelbal van Blind zag hij tot zijn eigen verbazing via de binnenkant van de paal terug in het veld stuiten. Van Fessem kreeg ook nog hulp van een paar medespelers, die zich als Amerikaanse ijshockeyers in de baan van enkele schoten waagden.

Keepersgeluk kenmerkt een keeper in vorm. Een volley van Kluivert bokste hij uit zijn doel, een schot van Blind stopte hij klemvast, een vrije trap van Frank de Boer verwerkte hij tot corner, een binnentikker van Kluivert pareerde hij met een flitsende reactie. Hij was domweg onpasseerbaar. “Ik kreeg al snel een paar lekkere ballen. Dan krijg je zo'n gevoel van: laat de rest maar komen.”

Van Fessem werd uitgeroepen tot de man van de wedstrijd. Na afloop kon hij niet meelopen in de ereronde. Hij werd geïnterviewd en onderging talloze felicitaties. Het publiek scandeerde zijn naam. Het klonk onwennig voor de 20-jarige doelman. Als invaller van de langdurig geblesseerde Roland Jansen had hij dit seizoen goede met minder goede wedstrijden afgewisseld. Een heldenrol was nooit voor hem weggelegd.

Jimmy is een gewone jongen, luidt de publieke opinie in Tilburg. Hij leerde lopen in de nabijgelegen volkswijk Broekhoven. Voordat oud-international Joop Hiele zijn vaste keeperstrainer werd, kreeg hij al les van zijn vader Peter, die jarenlang het doel van Longa verdedigde. In een vraaggesprek met het Brabants Dagblad meldde Jimmy afgelopen zaterdag dat zijn vader vroeger te veel in het café had gezeten, anders had er nog wel een profcontract voor hem ingezeten. Het verhaal bleek niet te kloppen. Peter van Fessem ging buiten de stad werken en had daarom geen tijd om hard te trainen. “Ik weet niet of pa de waarheid spreekt”, zegt de zoon na afloop met een triomfantelijke blik.

Zelf traint hij nu elke dag, hij moet zich nog elke week bewijzen. Volgens Hiele heeft hij veel tekortkomingen. Jimmy van Fessem kan zijn leermeester alleen maar gelijk geven. “Ik ben geen talent van m'n eigen. Er zijn nog genoeg dingen te verbeteren. De manier van een bal beetpakken, de manier van vallen, het opstellen bij hoge ballen. Die dingen leer je niet van vandaag op morgen, maar ik hoop dat er een tijd komt dat alle hoge ballen voor mij zijn.”