Giora Feidman

Giora Feidman: The Soul Chai - Die Seele lebt (Pläne 88784) Distr. Music & Words

De Argentijnse klarinettist Giora Feidman is de rattenvanger van Hamelen en koning Midas tegelijk. Hij weet als geen ander een zaal te bespelen en stelt ook zijn cd's zo slim samen dat niemand ze onmiddellijk ter zijde kan leggen. 'Diese Produktion soll eine Brücke zwischen dem Gestern und dem Heute schlagen' zegt hij in een voorwoord bij The Soul Chai waarin na memorering van concentratiekampen, executies, gaskamers en SS de leveranciers van klarinetten en mondstukken hartelijk worden bedankt voor hun werkelijk voortreffelijke spullen.

Een nogal kras contrast inderdaad, maar daar houdt Feidman van, zo blijkt uit de rest. De toelichtingen in het inlegboekje getuigen van een ware obsessie met de dood. Zo verneemt men twee keer dat tekstdichter Leyb Rosental in 1945 door de Duitsers verdronken werd, Martin Rosenberg vergast, Mordechai Gebirtig doodgeschoten enz, enz. En als dan eens iemand aan de Duitsers ontkwam, dan stortte hij later wel met een vliegtuig neer (Shmerke Kaczerginski).

Tegenover dit sombere 'Gestern' staat een muzikaal 'Heute' dat aanzienlijk minder diep gaat, tenzij men veel vibrato als 'dramatisch' ervaart, want dat heeft Feidman voldoende in huis. Dans- en slaapliedjes zijn op deze cd in de meerderheid, variërend van hups tot lieflijk en melancholiek. 'Zu Melodien wie dieser wurden Juden in den Konzentrationslagern von den Nazis zum Tanzen gezwungen', luidt de toelichting bij Jiddish Tango. Dat zal wel waar zijn maar het klinkt er niet minder dansant om. Dat Feidman voor dit stukje en enkele andere het koor van de Nord-Deutsche Rundfunk inschakelde en voor Kadish zelfs een luid vibrerende cantor kan deze cd niet verheffen tot document met eeuwigheidswaarde. Als jiddische folklore verdient hij een plaats in de middenmoot.

    • Frans van Leeuwen