Gastland Africa Cup favoriet na 3-0 zege

JOHANNESBURG, 15 JAN. In de openingswedstrijd van de strijd om de Africa Cup heeft gastland Zuid-Afrika zich opgeworpen als één van de favorieten voor een hoge klassering. Bafana Bafana, zoals de geuzennaam van de ploeg van bondscoach Clive Barker luidt, versloeg Kameroen in Johannesburg met 3-0.

Het toernooi begon zaterdag met een pure voetbalshow voor 60.000 toeschouwers. Een dag later kwamen er slechts 6.000 op Zambia-Algerije af. De 0-0 was net zo teleurstellend. De Algerijnen speelden het minst slecht. Desondanks bleven oud-PSV'er Kalusha en zijn ploeggenoten, vorig jaar verliezend finalist tegen de ditmaal afwezige titelverdediger Nigeria, gemakkelijk overeind.

Een andere oud-PSV'er, de Ghanees Nii Lamptey, begon het toernooi in Zuid-Afrika wel met een overwinning. Ivoorkust werd met 2-0 aan de kant gezet. Anthony Yeboah en aanvoerder Abedi Pelé scoorden. De 3-0 overwinning op Kameroen was de grootste zege die Zuid-Afrika boekte sinds het opheffen van de sportboycot in 1992. Bovendien bleef de ploeg voor de veertiende keer op rij ongeslagen.

Op de tribune keek president Nelson Mandela, die het toernooi officieel opende, toe met zijn kleinzoons. Zij waren gehuld in het tenue van de Zuidafrikaanse ploeg. In de veertiende minuut scoorde Phil Masinga. De aanvaller van Leeds United arriveerde een dag voor de wedstrijd pas in Zuid-Afrika, maar had weinig last van vermoeidheid. Mark Williams, bij Wolverhampton Wanderers ploeggenoot van John de Wolf, bouwde acht minuten voor rust de voorsprong uit: 2-0. Zuid-Afrika speelde aanvallend en was veel beter dan de Ontembare Leeuwen, die op de WK's van 1982 en 1990 voor furore zorgden. John Moshoeu bepaalde in de 54ste minuut de eindstand op 3-0. Hij rondde een prachtige hakbal van Masinga doeltreffend af.

Nog voor de finale op 3 februari neemt de Afrikaanse voetbalfederatie een standpunt in over de afmelding van Nigeria. De titelverdediger is afwezig, omdat volgens de legerleiding van het land Zuid-Afrika de veiligheid van de spelers niet kon waarborgen. (RTR/AFP)