Fokker duikelt na bericht over groter verlies

AMSTERDAM, 15 JAN. Op de Amsterdamse effectenbeurs schoot Fokker vanmorgen met ongeveer 30 procent omlaag tot 7,20 gulden. Later op de ochtende trok de koers weer aan tot 9,70 gulden omstreeks het middaguur.

AMSTERDAM Omdat ook het in AEX zwaarwegende Koninklijke Olie verloor was ook deze index voor de meest verhandelde fondsen omstreeks het middaguur 0,1 punt lager op 502,71.

Een mogelijke verklaring voor de forse koersbewegingen is de berichtgeving over manipulatie van de koers van Fokker. De redactie van de Volkskrant ontving zaterdagavond een niet ondertekende fax waarin melding werd gemaakt van een verlies van 1.455 miljoen gulden over 1995, “389 miljoen gulden meer dan in het Witboek (het toekomstplan van Fokker)”.

In een fax met het briefhoofd van Daimler Benz wordt een reeks van negatieve berichten opgesomd over de toekomst van de vliegtuigfabrikant. Een woordvoerder van Fokker kon geen commentaar geven op de cijfers, die officieel pas in maart naar buiten worden gebracht.

Fokker waarschuwt dat in de afgelopen maanden al drie keer eerder valse berichtgeving over de vliegtuigbouwer naar buiten is gebracht. Als achter de fax kwaadwillende speculanten schuil gaan hebben zij vanmorgen van de koersmanipulatie kunnen profiteren. Vorige week boekte het Fokker-aandeel nog een aanzienlijke winst.

Van Leer maakte vanmorgen bekend dat de raad van commissarissen dit weekeinde heeft ingestemd met de beursgang van de verpakkingsfabrikant. Bij de notering aan de aan de Amsterdamse effectenbeurs zullen nieuwe aandelen worden uitgegeven.

De meeste cyclische waarden waren gevraagd. Chemieconcern DSM, rond het weekeinde in het nieuws met nieuwe investeringen steeg een dubbeltje tot 133,60 gulden. Akzo Nobel won zeventig cent tot 184,20 gulden en machinebouwer Stork kreeg er twee dubbeltjes bij op 42,90. Op de lokale markt moest IHC Caland, bouwer van vaartuigen voor de bagger- en olie-industrie, 60 cent inleveren op 56,20. Beleggers reageerden daarmee op de winststijging (met 17 procent) over 1995 die het bedrijf vandaag bekend maakte.

De dollar is de week op de Europese wisselmarkten vanmorgen begonnen met een koerswinst van bijna een halve cent. In Amsterdam noteerde de Amerikaanse munt vanmorgen 1,6195 gulden tegenover een slotkoers van 1,6150 gulden afgelopen vrijdag.

Vrijdagavond boekte de dollar in New York al een lichte koerswinst. In het Verre Oosten was de handel vandaag niet erg intensief. De financiële markten in Japan zijn gesloten wegens een feestdag. In de Verenigde Staten zijn de overheidsdiensten vandaag gesloten. Het is daar Martin Luther King Day.

Voor de dollarhandelaren zijn er deze week een aantal zaken om naar uit te zien. Het begrotingsoverleg in de VS wordt op hoog niveau hervat. Eind deze week hebben de zeven grootste industrielanden (G-7) in Parijs financieel overleg. Tot slot geeft speculant George Soros morgen een redevoering in Tokio. Zijn toespraken waren in het verleden vaker reden voor grote onrust op de valutamarkten.

In het kielzog van de dollar boekte ook het pond sterling vanorgen winst. In Amsterdam noteerde de Britse munt vanmorgen 2,5035 gulden nadat de week vrijdag op 2,4970 gulden was afgesloten. De Franse franc steeg eveneens, van 32,660 gulden (per honderd) naar 32,730 gulden.