Ex-president Roh van Zuid-Korea: smeergeld was 'gift'

SEOUL, 15 JAN. Ex-president Roh Tae Woo van Zuid-Korea heeft vandaag bij de hervatting van zijn proces, waarin hij terechtstaat op verdenking van corruptiepraktijken tijdens zijn ambtsperiode (1988-1993), verklaard dat hij zijn straf zal accepteren. Maar Roh zei dat de 650 miljoen dollar die hij destijds vergaarde uit “giften” bestond, niet uit steekpenningen.

Roh, die al precies twee maanden gevangen zit, stond gedwee in de rechtszaal. Hij sprak niet, maar liet zijn advocaat aan de rechter een verklaring overhandigen. Roh zegt hierin: “Wat destijds werd gezien als een manier om het land te besturen, wordt nu beschouwd als een corrupte accumulatie van rijkdom, die de eer van het land heeft aangetast. Ik neem alle verantwoordelijkheid op me en zal elke straf aanvaarden.” Rohs advocaat zag af van een verder pleidooi en zei dat het aan de rechters is om te bepalen of het om steekpenningen of niet ging. Roh staat, indien hij schuldig wordt bevonden, een straf van maximaal tien jaar te wachten.

Het proces tegen Roh, het grootste in de geschiedenis van Zuid-Korea, begon vorige maand, maar werd na een zitting van een dag verdaagd tot vandaag. Samen met de vroegere president moesten vandaag acht topmannen van het Zuidkoreaanse bedrijfsleven en zes vroegere medewerkers van Roh voorkomen.

De advocaat van Lee Kun Hee, de topman van de industriegigant Samsung, omschreef het geld dat destijds aan Roh is verstrekt als “een verkapte vorm van belasting”. Met deze “traditie die jaren teruggaat” hoopte het bedrijfsleven op gunsten van de regering.

Een andere voormalige president, Chun Doo Hwan, de voorganger van Roh, werd vorige week in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie tijdens zijn bewind. Chun, die sinds 3 december vastzit in verband met de staatsgreep van 1979, werd het afgelopen weekeinde bovendien aangeklaagd wegens het 'bloedbad van Kwangju' uit 1980. Zijn proces moet nog beginnen. Chun kan bij veroordeling de doodstraf krijgen, maar een dergelijke uitspraak is zeer onwaarschijnlijk.