Drama 'niet nobel genoeg' bevonden; Hugo Claus zoekt componist voor afgewezen libretto

AMSTERDAM, 15 JAN. De Vlaamse schrijver Hugo Claus is op zoek naar een componist voor zijn door de Koninklijke Vlaamse Schouwburg geweigerde Borgerocco of de dood in Borgerhout. Hij heeft het libretto van zijn vorig jaar geschreven opera in een oplage van twintig exemplaren laten uitgeven door de bibliofiele Amstelveense uitgeverij AMO.

Volgens het nawoord bij de tekst hoopt de auteur dat één van de twintig 'briljante toondichters' die de Benelux volgens Claus rijk is, zijn 'proeve van hedendaags verismo' als een springplank voor zijn carrière zal willen gebruiken. Ook is het libretto toegestuurd aan de Vlaming Gerard Mortier, intendant van de Salzburger Festspiele.

In de opera Borgerocco, die is voortgekomen uit een opdracht van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel, wordt het rampzalige verloop bezongen van het huwelijk tussen de Vlaamse volksjongen Jan en de Marokkaanse schone Fadoea. De jongen, een simpele ziel vol vooroordelen over buitenlanders ('bruin is bruin') en steuntrekkers, heeft het meisje in een moment van onbedachtzaamheid getrouwd, vanwege de bruidsschat die hij kreeg. Maar als hij daarna in het café de kasteleinsdochter Godelieve heeft leren kennen, wil hij zo snel mogelijk weer van haar af. De Marokkaanse heeft dan echter al een tweeling van hem gekregen, Ahmed en John, en zij zint op wraak. Als zij uiteindelijk het huis uit moet, laat zij hun kinderen in hun pyjamaatjes een glas dodelijk gif opdrinken onder het motto: 'Ik moet ontruimen, zegt hij. Ik zal ontruimen. Alles ontruimen.'

In een waanzin-aria zien we haar wanhopig flarden behang van de muur trekken terwijl ze zingt: 'Ik heb mij al die jaren gekalmeerd. Als nat zand was ik, gekalmeerd, maar wachtend op de storm, en nu, eindelijk, komt de storm en die heet Fadoea, een woestijnwind van bloed. De wraak uit Quarzazate, mijn moederland.'

In zijn nawoord laat Hugo Claus weten dat De Koninklijke Vlaamse Schouwburg zijn tekst 'te lang' en 'niet nobel genoeg' vond om uit te laten voeren.