Dj Food

Dj Food. A Recipe For Disaster (zen cd 20)

Het Engelse house-duo Coldcut, dat ooit succesvol werd met het produceren van onder andere Eric B.'s hiphop-nummer Paid In Full, heeft enkele jaren geleden een platenlabel opgericht met de naam Ninja Tunes. Daarop verschijnen platen die zich als 'triphop' laten omschrijven. Een van de artiesten op het Ninja Tunes-label is Dj Food, en dat is geen toeval want Dj Food is het obscure alter-ego van de heren van Coldcut.

Hun pas verschenen cd A Recipe For Disaster biedt een rustgevend geluidsdecor. Minimale ritmelijnen van bas en drum zijn aangekleed met toevallig lijkende synthetische toevoegingen. Het hoge gepiep van een elektrisch horloge, onderwater-gebubbel van sputterende keyboards en gescratchte geluidsfragmenten zorgen voor kleine sensaties van vervreemding.

De ritmes variëren van beheerst swingend, op een jazzy manier, tot met gesamplede James Brown-kreten versierde hip-hopbeats. Het vervreemdende element van A Recipe For Disaster is het feit dat de basis van de muziek een bepaald soort uitwerking doet verwachten. Maar die verwachting wordt niet ingelost; subtiel en in miniatuur worden de geluidssensaties de luisteraar toegediend. De titel van de cd had dan ook beter kunnen luiden: 'Een recept voor oververmoeide oren'.

Deze week is er een tournee van drie Ninja Tunes-acts. Dj Food, Herbalizer, en Coldcut zijn te zien 18/1 Paard, Den Haag; 19/1 Melkweg, Amsterdam; 20/1 Doornroosje, Nijmegen.

    • Hester Carvalho