Debis koopt 25 pct belang Cap Gemini

Duitslands grootste automatiseringsbedrijf, Daimler-Benz-dochter Debis, krijgt een belang van iets minder dan 25 procent in de Franse informatica-reus Cap Gemini Sogeti (CGS). De transactie is onderdeel van een ingrijpende aanpassing van de organisatie- en eigendomsstructuur van CGS. Daarbij wordt dit beursgenoteerde bedrijf samengevoegd met houdstermaatschappij Sogeti (waarvan Daimler-Benz 34 procent bezit) en SKIP, de maatschappij waarin de Franse zakenman Serge Kampf zijn 51-procentsbelang in Sogeti heeft ondergebracht. De groep werd gedurende dertig jaar door CGS-oprichter Kampf geleid en gecontroleerd.

Aan de voor fusie vereiste kapitaalinjectie in Sogeti ter grootte van 2,1 miljard franc (700 miljoen gulden) draagt Debis 900 miljoen franc bij.

Cap Gemini Sogeti sloot de eerste helft van 1995 met 19 miljoen franc winst af tegen een verlies van 115 miljoen franc in dezelfde periode van 1994. Voor het hele jaar rekent de onderneming op winst. Debis behaalde in de eerste drie maanden van 1995 een omzet van 8,6 miljard mark. Debis en autofabrikant Mercedes-Benz zijn momenteel de enige Daimler-dochters die winst maken.