Buitenlandse kunstenaars naar Amsterdam

AMSTERDAM, 15 JAN. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst ligt wil vanaf volgend jaar enkele buitenlandse kunstenaars uitnodigen om gedurende een jaar in de hoofdstad te komen wonen en te werken. Het fonds wil het zogeheten Artists in residence-programma uitvoeren in samenwerking met het Woningbedrijf Amsterdam, het rijk en de gemeente . Dat blijkt uit het onlangs verschenen beleidsplan voor de komende drie jaar van het fonds, dat in april 1995 werd opgericht voor de uitvoering van een deel van het kunstbeleid van de stad Amsterdam. Jaarlijks wil het fonds voor het Artists in residence-programma vijf tot zes kunstenaars en hun gezin uit verschillende disciplines uitnodigen. Voor de komende beleidsperiode zegt het fonds jaarlijks 1,5 miljoen gulden extra nodig te hebben om onder meer de podiumkunsten voldoende te kunnen financieren. Te vaak kan het fonds uit geldgebrek belangrijke produkties niet honoreren. Het huidige budget bedraagt 12 miljoen gulden. Een deel van het geld wordt besteed aan jaarlijks uitgereikte prijzen; om te bezuinigen overweegt het fonds nu de prijzen tweejaarlijks uit te reiken.(ANP)