Bolkestein: D66 tilt te zwaar aan kritiek liberalen

DEN HAAG, 15 JAN. VVD-fractievoorzitter Bolkestein vindt dat D66-leider Van Mierlo geheel ten onrechte meent dat de VVD-fractie bezig is zijn imago te beschadigen. Hij zegt dit in een reactie op de uitlatingen van de vice-premier en minister van buitenlandse zaken hierover afgelopen zaterdag in deze krant.

Van een gerichte aanval is geen sprake, aldus Bolkestein. Hij vindt dat D66 veel zwaarder tilt dan nodig is aan de kritiek die de liberalen op zijn beleid hebben geleverd. Vorige week vergeleek VVD-buitenland woordvoerder Weisglas Van Mierlo's voorgenomen bezoek aan de Palestijnse hoofdvestiging Orient House in Oost Jeruzalem met het stappen van een olifant door een porseleinkast. Op zijn beurt vond Van Mierlo deze vergelijking “niet kunnen” en verweet de VVD imago-beschadiging. Hij vond dat de VVD buitengewoon onachtzaam omsprong met een minister van de eigen coalitie. Eerder had Van Mierlo zich al gestoord aan opmerkingen van het VVD-Kamerlid Blaauw tijdens het debat over Srebrenica eind vorig jaar. Dit Kamerlid zei toen dat het Dutchbat-drama vooral ook Van Mierlo was aan te rekenen.

D66-fractievoorzitter Schuyer in de Eerste Kamer nam dit weekeinde Weisglas eveneens onder vuur. Schuyer vroeg zich af of Weisglas qua buitenlandse politiek nog wel altijd spreekt namens iedereen in de VVD. De liberaal heeft volgens Schuyer het hoogste woord zodra er een microfoon of camera in de buurt is. “In het parlement maakt die hoge toon vervolgens plaats voor een veel matiger toon”, aldus de D66-senator.

PvdA-voorzitter Tjeenk Willink van de Eerste Kamer begrijpt niet waarom de D66'ers zich zenuwachtig maken. Voor het Radio 1 Journaal stelde hij gisteren volstrekt “niet de indruk te hebben” dat PvdA en VVD pogen, als zich maar een gelegenheid voordoet, de kleinste coalitiepartner een politieke en daarmee electorale hak te zetten. “Ik zie er de noodzaak niet van in dat men af en toe zo ontevreden doet”, stelde de senaatsvoorzitter aan het adres van D66. Tjeenk Willink was in de zomer van 1994 tot twee maal toe informateur op weg naar de paarse coalitie.

D66-minister Sorgdrager van justitie zei vorige week donderdag eveneens de indruk te hebben dat er sprake was van een beschadigingsactie tegen D66-ministers. Een dag later zei ze echter deze woorden te betreuren.